Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Τον ξέρετε τον Ήταυρο;


Σήμερα το πρωί απελευθερώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), ένας Ήταυρος (Botaurus stellaris) στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.
Συγκεκριμένα, άφησαν ελεύθερο ένα αρσενικό άτομο, που βρέθηκε χτυπημένο στη Σαλαμίνα. Ήταν τραυματισμένο στο πόδι και η περίθαλψή του στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για περίπου ενάμιση μήνα, περιλάμβανε απλή ξεκούραση και καλή διατροφή.

Ο Ήταυρος είναι ένας μεγαλόσωμος ερωδιός (μήκους 69-81 εκατοστά), με χοντρό λαιμό και παράξενο περπάτημα, καθώς οι πατούσες του σέρνονται πίσω από το σώμα του. Είναι χαρακτηριστικό σύμβολο για τον Αμβρακικό Κόλπο, μιας και αυτός ο σπάνιος ερωδιός μπορεί να διαχειμάζει και σε άλλες υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Πελοπόννησο και Ανατολική Στερεά), όμως μόνο στους καλαμώνες του Αμβρακικού έχει επιβεβαιωθεί η σταθερή παρουσία του είδους κατά την εποχή αναπαραγωγής.

Και μιας και είπαμε για αναπαραγωγή, έχει μια μοναδική συμπεριφορά lone rider: Βρίσκεται με τα άλλα άτομα του είδους, μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής και εκείνη την εποχή φτιάχνει χαρέμια, μιας και είναι πολυγαμικός... Βάστα Ήταυρε!!!

Κι όσο για το όνομά του; Το οφείλει στην φωνή του, που είναι βραχνή και ακούγεται το χάραμα ή το σούρουπο. Είναι χαμηλόσυχνη και για αυτό ακούγεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Εκπνέει σαν απόμακρη κόρνα πλοίου και τροφοδοτεί θρύλους και παραμύθια. Τον αποκαλούν το «θεριό του βάλτου» λόγω του απόμακρου μουγκρίσματός του που δεν εντοπίζεται εύκολα. Botaurus από το «Βους» και «Ταύρος», στα ελληνικά γράφεται με ‘Ηττα.

Δείτε τον στην φωτογραφία, είναι πανέμορφος και μοναδικός!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...