Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Πάλι ακούστηκε η Άρτα...


...και πάλι για κάτι κακό...
Εμ βέβαια, όταν τα χουμε κάνει όλα σκ..., όταν όλα τα αντιμετωπίζουμε με τη λογική να κλείνουμε τα μάτια για να μην βλέπουμε αυτά που ταράζουν το βάλτωμα και την μιζέρια μας, είναι θέμα χρόνου να μας πάρουν χαμπάρι...

Την προηγούμενη Παρασκευή είχα μια ανάρτηση με τίτλο "
Μην κλείνετε τα μάτια!!!".
Τώρα έρχεται ο Φώτης ο Κουβέλης και κάνει ερώτηση στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις άθλιες συνθήκες ζωής χιλιάδων μεταναστών στην Άρτα, αλλά και για μαύρη εργασία και εκμετάλλευσή τους.

Αναλυτικά στη ερώτηση λέει (τα
bold δικά μου):

"Σήμερα στην πόλη της Άρτας, η οποία αριθμεί 30.000 περίπου κατοίκους, διαβιούν 3500 Αφγανοί και Πακιστανοί οικονομικοί μετανάστες, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί σ' αυτούς και περίπου 1000 Βούλγαροι, οι οποίοι καταφθάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή για τη συγκομιδή του μανταρινιού.
Η συντριπτική τους πλειοψηφία μένει στους δρόμους γύρω από το ιστορικό Γεφύρι της πόλης, αλλά και σε κοντινά στην Άρτα χωριά, κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε παραπήγματα, σε αυτοσχέδιες σκηνές, εγκαταλελειμμένες αποθήκες, χωρίς νερό και ρεύμα.
Οι μετανάστες στερούνται στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ για τη σίτισή τους είναι αναγκασμένοι, συχνά, να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Δ/τη Άρτας "οι συνθήκες διαβίωσης και εξυπηρέτησης αυτών των ανθρώπων και ιατρικής κάλυψης και ιατρικής παρακολούθησης βρίσκονται στον αέρα. Οι περισσότεροι κοιμούνται πίσω από τους πορτοκαλεώνες σε παλιές καλύβες εγκαταλελειμμένες ή χτίζουν πρόχειρα ξυλόσπιτα με νάιλον σκεπασμένα και ζουν κάτω από αθλιότατες συνθήκες".
Παράλληλα, ο δήμαρχος Άρτας έχει καταγγείλει δημόσια τη μαύρη εργασία και τη λειτουργία δικτύων διακίνησης και εκμετάλλευσης των μεταναστών.
Από την αδιαφορία της πολιτείας και την έλλειψη υποδομών σε μια μικρή πόλη, η οποία δέχεται ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών, προκαλείται ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς, αφενός οι κάτοικοι εκφράζουν ανησυχία για την αύξηση της παραβατικότητας - εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών διαβίωσης εκατοντάδων μεταναστών χωρίς τροφή και μεροκάματο - και αφετέρου, εξαιτίας της άτυπης κόντρας που σοβεί μεταξύ των παροικιών των μεταναστών για τις λίγες και περιζήτητες δουλειές. Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Ποια μέτρα θα λάβουν, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση που θα επιτρέπει, αφενός, στους μετανάστες να διαβιούν ανθρώπινα και αξιοπρεπώς στην περιοχή και, αφετέρου, θα διασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας χωρίς παρενέργειες;
-Έχουν διερευνηθεί οι καταγγελίες περί μαύρης εργασίας και κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών;
-Υπάρχει σχέδιο συντονισμού ενεργοποίησης και αξιοποίησης όλων των υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας της πόλης της Άρτας και τι περιλαμβάνει;"

ΚΕΝΤΡΙ: Υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που μέρα με την μέρα θα θεριεύουν και δεν θα μαζεύονται με τίποτα. Όλοι μας ξέρουμε τι γίνεται και όλοι μας παραπονιόμαστε, αλλά όλοι μας κιόλας ξέρουμε ότι πολλοί από αυτούς τους φτωχοδιάβολους, πέφτουνε θύματα εκμετάλλευσης όχι κάποιων οργανωμένων μαφιόζικων ομάδων, αλλά από πολλούς συμπολίτες μας.
Τους παίρνουνε για δουλειές και μόλις τις τελειώσουν, αντί να πληρωθούν, πέφτει ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία και τους μαζεύουν για απέλαση.
..
Όχι βέβαια ότι είναι μόνο Αρτινή αυτή η συνήθεια...
Και στα Γιάννενα τα ίδια γίνονται, στο Καλπάκι βρέθηκαν εγκαταλελειμένοι, απλήρωτοι, χωρίς τροφή και νερό, 35 Σενεγαλέζοι και 5 Πακιστανοί, μέσα σ' ένα θερμοκήπιο. Το κτήμα ανήκει στη Μονή Βελλάς που το νοίκιαζε σε επιχειρηματίες.
Αυτοί λοιπόν οι επιχειρηματίες είχαν θερμοκήπια και έβαζαν τους μετανάστες να δουλεύουν για 20 ευρώ μεροκάματο, αλλά ούτε αυτό δεν τους έδωσαν!!!
Τους παράτησαν εκεί, αυτοί για να επιβιώσουν έτρωγαν ό,τι έβγαζε το θερμοκήπιο, ώσπου τους βρήκανε κάποιοι, ειδοποίησαν το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων, τους έφεραν στα Γιάννενα και από χτες ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα να πληρωθούνε τα συνολικά 40.000ευρώ που τους χρωστάνε οι άφαντοι πια εργοδότες...

ΠΡΟΣΟΧΗ
, δεν μιλάμε για λαθρομετανάστες, αλλά νόμιμους, νομιμότατους οικονομικούς μετανάστες, που βρέθηκαν απ' τη Σενεγάλη στο Καλπάκι (!!!) να μένουνε σε σκελετούς θερμοκηπίων με μόνωση από μουσαμά και φελιζόλ, να κοιμούνται σε κρεβάτια από κασόνια, να μην έχουν τουαλέτα, να κάνουν μπάνιο μέσα στην παγωνιά (Καλπάκι είπαμε) σε υπαίθριες ντουζιέρες με κρύο νερό κι από πάνω να τους παρατάνε κι απλήρωτους...
Ας μην πέφτουμε απ' τα σύννεφα, κάτι θα 'χουμε ακούσει κι εμείς...

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα, ξέρω ότι δεν είναι λύση αυτό που θα προτείνω αλλά γιατί να μην οργανωθεί ένα συσσιτιο για αυτους τους ανθρώπους;Ανθρωπιστικα και μονο να το δεις, είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε.Ο εθελοντισμός αναρωτιέμαι, γιατί είναι άγνωστος ακόμη στη μικρή μας πόλη; Συσσίτιο από απλούς ανθρώπους που απλά νοιάζομαι για το διπλανό τους ότι χρώμα και να έχει, όποιας ενθότητας κι αν είνα. Συσσίτιο, δραστικό κι απλό, θεωρώ, κι όχι τα γνωστά 'τσάγια' που οργανώνονται από δηθεν φιλέσπλαχνους που ξαφνικά ενδιαφέρονται...δεν ξέρω, μπορεί να λέω και χαζομάρες, αλλά ήταν κάτι που μου πέρασε απτό μυαλό καθώς διάβαζα την ανάρτηση και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...