Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Κλείνει το στόμιο, αλλά δεν θα κλείσω και το στόμα μου...

Σήμερα ανακάλυψα ένα Αρτινό blog που δεν το ήξερα, τον Αετό των Τζουμέρκων...
Διάβασα μια πολύ καλή ανάρτηση για τον Αμβρακικό, που την έγραψε ο Νίκος ο Κοντογιώργος και την αναδημοσιεύω.

Στο τέλος, θα κάνω όπως συνήθως τα σχολιάκια μου...



"Ο Αμβρακικός κόλπος, όπως φαίνεται από το διαστημικό λεωφορείο, Νοέμβριος 2004. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.
Αυτός ο κόλπος που μπορούσε να θρέψει με ψάρια ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και 20 περίπου χρόνια. Μελέτες Πανεπιστημίων αναδεικνύουν το πρόβλημα και μιλούν ότι μπήκε σε περίοδο μη αναστρέψιμη.
Μάλιστα ιδιαίτερο αγώνα δίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών για να σώσουν τον Αμβρακικό κόλπο, μετά τη διαπίστωση ότι το 80% είναι νεκρή θάλασσα, λόγω της τεράστιας ρύπανσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν στοιχεία για τη ρύπανση και τη μετακίνηση των ψαριών, με ηλεκτρονικούς αισθητήρες που τοποθετούνται στα δίχτυα των ψαράδων.
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν εκατοντάδες ψαράδες από την Άρτα και από άλλες περιοχές της Ηπείρου.
Η ρύπανση στον Αμβρακικό κόλπο είναι τεράστια, αφού κάτω από τα 20 μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο και κάτω από τα 30 μέτρα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Στο βυθό του κόλπου υπάρχει μια κρούστα πάχους 10 εκατοστών με μεγάλη ποσότητα υδρόθειου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, Παύλος Χαραλάμπους.
Είναι πλέον βέβαιον ότι η ρύπανση που επικρατεί εντείνεται από την προβληματική ανακύκλωση, λόγω της στενότητας της εισόδου. Αυτή η είσοδος στο Άκτιο δεν είναι αρκετή να ανακυκλώσει τα μολυσμένα πλέον νερά και η ανάγκη δημιουργίας-επαναδιάνοιξης του Ρωμαϊκού καναλιού στην ομώνυμη περιοχή της Πρέβεζας κρίνεται τώρα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.
Η εκλεγμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, είναι υποχρεωμένη από τώρα και προεκλογικά να το "ανεβάσει" το θέμα ως ύψιστης προτεραιότητας. Στη διαστημική φώτο που δανειστήκαμε από το Google η περιοχή αυτή φαίνεται καθαρά και είναι δίπλα από τα ρωμαϊκά τοίχοι της Νικόπολης, που "ενώνει" τον Αμβρακικό με τη θάλασσα του Ιονίου.
Κλείνοντας θυμίζουμε ότι στον συγκεκριμένο κόλπο χύνονται οι ποταμοί Άραχθος και ο Λούρος, κατά μήκος των οποίων αλλά και στις εκβολές τους, λειτουργούν πολλές βιομηχανικές μονάδες, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία, σφαγεία.
Έτσι η επαναδιάνοιξη του ρωμαϊκού καναλιού, με όποιο κόστος είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τον Αμβρακικό Κόλπο, όσο και για την Περιφερειακή, αλλά και Εθνική οικονομία..."

ΚΕΝΤΡΙ: Συμφωνώ απόλυτα ότι έτσι θα έπρεπε να γίνει ή αν αυτό είναι αδύνατον, τότε να σταματήσει η διαδικασία κλεισίματος κι άλλο του στομίου.
Γιατί αν δεν το ξέρετε, υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία που μπαζώνει και τσιμεντοποιεί συστηματικά τη θάλασσα, στη θέση Μπούκα...
Τι, δεν την ξέρουνε οι αρμόδιοι, που και τώρα κατεβαίνουν είτε σαν υποψήφιοι, είτε βρίσκονται "πίσω" από υποψήφιους; Τόσες καταγγελίες έχει φάει για το μπάζωμα 4 στρεμμάτων θάλασσας στο στόμιο του κόλπου!!!
Τι κάνουνε λοιπόν γιαυτήν την εταιρεία, αυτοί από τους οποίους περιμένετε τώρα "να τους πάρει ο πόνος" για τον Αμβρακικό; Θα σας πω εγώ τι κάνουνε: Βγάζουν νομιμοποιητικές αποφάσεις κι αν αυτό δεν φτάνει, έρχονται μετά και τις τροποιούνε κι ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!
Τι μέτρα παίρνουνε; Θα σας πω εγώ τι μέτρα παίρνουνε: Κ Α Ν Ε Ν Α ! ! !
Κι όταν πριν λίγο καιρό μαζευτήκανε να συζητήσουνε για το πρόγραμμα "ΑΝΑΣΑ", όχι μόνο ανάσα, άχνα δεν έβγαλαν...
Και πάμε παρακάτω: Ωραία μας τα λέει ο κυρ-Παύλος, της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών για τον Αμβρακικό. Κι από τούτο εδώ το blog και έχω μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γιαυτόν και έχω προωθήσει διάφορα Δελτία Τύπου που έστελνε και τη φωνή μου ένωσα με τη δική του, εναντίον όλων αυτών που ρυπαίνουν και καταστρέφουν τον Αμβρακικό ΜΑΣ...
Αρκεί να διαβάσετε δεκάδες παλιότερες αναρτήσεις και θα καταλάβετε...
Όμως αυτή τη φορά θα ήθελα να τον ρωτήσω: Τι δουλειά έχει αυτός, ο "προστάτης του Αμβρακικού" να είναι χέρι-χέρι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον μεγαλύτερο ρυπαντή του Αμβρακικού;;;
Κι εντάξει, καταλαβαίνω γιατί ο μεγαλύτερος ρυπαντής μπήκε στο ψηφοδέλτιο, ΚΑΚΑΡΙΖΕΙ το πράγμα, εσύ όμως κυρ-Παύλε, γιατί μπήκες παρέα μ' αυτούς που "καταδίκαζες"; Καμιά πειστική απάντηση υπάρχει ή να τ' αφήσω να το πάρει το ποτάμι, μαζί με τα λύματα των πτηνοτροφείων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...