Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Την έκαναν σαν τα μούτρα τους...

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Την έκαναν σαν τα μούτρα τους



Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου έχουν πυκνώσει οι λεκτικές επιθέσεις μεταξύ κομμάτων και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων.
Κι όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι και αρκετοί αναδεικνύονται άξεστοι και αγενείς καταβαραθρώνοντας με τη συμπεριφορά τους το ήδη τρωθέν πολιτισμικό, πνευματικό και πολιτικό επίπεδο.

Σ΄αυτό συμβάλλουν τα μέγιστα και κατά συρροή ορισμένα, και συγκεκριμένα, ηλεκτρονικά, κυρίως, μέσα ενημέρωσης. Εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες του διαδικτύου χρησιμοποιούν λέξεις και χαρακτηρισμούς που όχι μόνο δεν συνάδουν με την αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά, το χειρότερο, πυροδοτούν κλίμα έντασης και λανθασμένων εντυπώσεων και μηνυμάτων.

Είναι απαράδεκτο να γράφουν και να ομιλούν «διακεκριμένοι», και καλοπληρωμένοι, κονδυλοφόροι και παραθυράκηδες περί «εμφυλίου σπαραγμού» και «αντάρτικου», πως «βγήκαν τα μαχαίρια», ότι είναι «διασπαστές», «βαλτοί», «καιροσκόποι», «φυτευτοί», «πεμπτοφαλαγγίτες» και άλλα παρόμοια «κοσμητικά επίθετα». Χαρακτηρισμοί η πλειονότητα των οποίων ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, κυρίες και κύριοι, «παπαγαλάκια» οι περισσότεροι, θέλουν ν΄αγνοούν και να παραβλέπουν το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός και ειδικά ανθρώπων της κάθε ντόπιας κοινωνίας να διεκδικούν θώκους και αξιώματα, υπεράνω κομμάτων και συμφερόντων, προκειμένου να υπηρετήσουν ανιδιοτελώς τους συμπατριώτες τους. Στελέχη ικανά και καταξιωμένα τα οποία θα εξαφανιστούν με της μεθοδεύσεις της κομματικής καμαρίλας.

Και οι άφρονες, αν μη τι άλλο, με τα λεγόμενα και τη στάση τους υπερασπίζονται εμμέσως, πλην σαφώς, την κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η οποία επιτεύχθηκε πρώτα με την οριοθέτηση-έκτρωμα των νεοσύστατων δήμων και δεύτερον με την υποβολή υποψηφιοτήτων αναγνωρίσιμων προσώπων των κομματικών μηχανισμών. Οι περισσότεροι εκ των οποίων ουδεμία σχέση έχει με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία εξαιτίας αυτών των μεθοδεύσεων παύει πλέον να είναι και τοπική.

Δυστυχώς αυτή είναι η τραγική αλήθεια, τη μόνη που μας φέρνει ο «Καλλικράτης». Έκαναν τη σημερινή αυτοδιοίκηση σαν τα… μούτρα τους. Δηλαδή τη μετέτρεψαν σε κέντρα αναπαραγωγής του κομματικού κράτους. Οι αξιωματούχοι της οποίας θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τα κόμματα με τη σημαία των οποίων θα εκλέγονται κι όχι προς τους πολίτες της ντόπιας κοινωνίας που εξυπακούεται πως πρέπει να εκπροσωπούν.
Κατάντιες. Πως φτάσαμε από την άμεση δημοκρατία του δήμου και των δήμων, όπου αποφάσιζαν οι κοινότητες των πολιτών για όλα τα θέματα που τους αφορούσαν, στη χειραγώγηση, απαξίωση και το καπέλωμα της ελεύθερης έκφρασης, στερώντας από τους ψηφοφόρους το πρωταρχικό τους δικαίωμα ν΄αποφασίζουν οι ίδιοι για τα δικά τους πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...