Η έκθεση ζωγραφικής έχει τίτλο "Έλληνες ζωγράφοι του 19ου & 20ου αιώνα"και θα κρατήσει από τις 15 Ιουνίου, που είναι τα εγκαίνια, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2011, με έργα που εξασφάλισαν οι "Φίλοι Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας"...
Ένα από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έδωσε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και το Γραφείο Τύπου του Δήμου εβγαλε σχετικό Δελτίο Τύπου, που το έστειλε στα ΜΜΕ...
Διαβάστε το και θα σας πω μετά:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Έλληνες ζωγράφοι του 19ου & 20ου αιώνα" που θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας "Γιάννης Μόραλης" από τις 15 Ιουνίου, που είναι τα εγκαίνια, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2011, με έργα που εξασφάλισαν οι Φίλοι Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας, το μέλος του Δ.Σ. των «Φίλων Πινακοθήκης Άρτας» Γιάννης Γεωργάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Άρτας.
Ο κ. Γεωργάκης αναφέρθηκε στους αντικειμενικούς σκοπούς των «Φίλων της Πινακοθήκης» και στην κύρια αποστολή τους που είναι να συνδράμουν αφιλοκερδώς και εθελοντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας «Γιάννης Μόραλης» και των εικαστικών τεχνών στην περιοχή.
«Είναι ένα βήμα πολιτισμού για την Άρτα, που αν και μικρή πόλη, νομίζω ότι οφείλει να έχει ένα τέτοιο διαμάντι πολιτιστικό όπου μπορούν να διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις εικαστικού χαρακτήρα» είπε ο κ. Γεωργάκης σχολιάζοντας την ύπαρξη και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πόλη μας.
Για τους «Φίλους Πινακοθήκης Άρτας» ο κ. Γεωργάκης ανέφερε: «Είναι μια πολυετής προσπάθεια που ξεκίνησε από ανθρώπους Αρτινούς που ζουν στην Αθήνα. Ιδρύθηκε λοιπόν αυτή η μη κερδοσκοπική εταιρία που λειτουργεί σαν ένας εθελοντικός πολιτιστικός φορέας και έχει ως επίκεντρο τη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας. Λειτουργούμε σε εθελοντική βάση και στόχο μας έχουμε να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τις εικαστικές τέχνες και να αναδείξουμε διαχρονικά την Πινακοθήκη ως έναν πολιτιστικό φορέα και πόλη έλξης για την ευρύτερη περιοχή. Συγκεντρωθήκαμε κάποιοι άνθρωποι, ως επί το πλείστον επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, στελέχη επιχειρήσεων που μας συνδέει η κοινή Αρτινή καταγωγή και η διάθεση για εθελοντική κοινωνική προσφορά, το έντονο ενδιαφέρον για την προαγωγή των εικαστικών τεχνών στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή. Τα μέλη λοιπόν αυτά του συλλόγου μας με τη συνδρομή τους την οικονομική δώσανε κάποιο χρηματικό ποσό σεβαστό θα έλεγα και με τα χρήματα αυτά αγοράστηκαν 7 πίνακες ζωγραφικής καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων οι οποίοι θα παραμείνουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας και στόχος μας είναι στο άμεσο μέλλον να τους δωρίσουμε στην Πινακοθήκη και να μείνουν εδώ ως μόνιμη συλλογή. Φυσικά δουλεύουμε και σε άλλα επίπεδα με την έννοια ότι και τα μέλη μας αλλά και ως επί το πλείστον τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας είναι άνθρωποι κοινωνικά καταξιωμένοι με ευρύτερες γνωριμίες και μέσα από αυτές τις γνωριμίες κάνουμε διάφορες προσπάθειες για να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις και να προωθήσουμε τις εικαστικές τέχνες στην Άρτα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 37 μέλη. Ευελπιστούμε να αυξηθούμε σιγά-σιγά. Φυσικά αυτό είναι το πρώτο βήμα που ελπίζουμε ότι θα κάνει και άλλους να έρθουν στις τάξεις μας και έχουμε αγοράσει με τα χρήματα των μελών αυτών 7 πίνακες ζωγραφικής προς το παρόν, καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων, των Μυταρά, Πατρασκίδη, Μπότσογου, Μήλιου και Ψυχοπαίδη».
Ειδικά σε εποχή κρίσης ο πολιτισμός είναι διέξοδος είπε ο κ. Γεωργάκης ενώ αναφέρθηκε κυρίως στη νεολαία της περιοχής και στα παιδιά, τονίζοντας ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις και με την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση, μπορούν να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τις εικαστικές τέχνες. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες μπορούν να αναδειχθούν ταλέντα, τα παιδιά να πάρουν ερεθίσματα και ο κόσμος να γνωρίσει τις εικαστικές τέχνες. Είναι κάτι το οποίο έλειπε από την περιοχή μας και νομίζω είναι μια προσπάθεια σημαντική και καλό θα είναι να την αγκαλιάσουν οι Αρτινοί. Τα ερεθίσματα που μπορούν να πάρουν τα παιδιά είναι απ’ τους πρώτους στόχους μας. Ένας πίνακας ζωγραφικής δεν ερμηνεύεται, νομίζω μιλάει κατευθείαν στον εγκέφαλο και στην καρδιά οπότε τα ερεθίσματα που παίρνουμε είναι πολύ σημαντικά. Ένα παιδί που δεν έχει ξανασυναντήσει έναν πίνακα ζωγραφικής, θα έχει την ευκαιρία να δει πώς είναι, να τον επεξεργαστεί και να λειτουργήσει υποσυνείδητα άμεσα προς αυτό το πεδίο. Ήδη η Δημοτική Πινακοθήκη και οι υπεύθυνοί της έχουν βάλει κάποιο πρόγραμμα με δράσεις ειδικά για παιδιά, έχουν κάνει και ένα διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά, με έργα τους τα οποία θα εκτεθούν αμέσως μετά την έκθεση τη δικιά μας».
Ο κ. Γεωργάκης κάλεσε τους Αρτινούς να επισκεφθούν την έκθεση τονίζοντας: «Η έκθεση αυτή γίνεται με αφορμή την παράδοση από μας των πινάκων αυτών στη Δημοτική Πινακοθήκη και στα πλαίσια αυτά έχουμε δανειστεί άλλους 30 πίνακες από ιδιωτικές συλλογές των μελών μας και τρίτων. Έχουμε λοιπόν ένα σύνολο 37 έργων, 29 καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων οι οποίοι θα παρουσιαστούν στην έκθεση αυτή και θα μείνουν έως τις 2 Αυγούστου. Οι δε πίνακες του συλλόγου μας θα παραμείνουν και μετά ως μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης. Νομίζω ότι οι Αρτινοί θα πρέπει να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή η οποία είναι κάτι καινούργιο για την πόλη. Δεν συνηθίζεται να βλέπουμε στην Άρτα εκθέσεις ζωγραφικής και γενικά εικαστικών τεχνών γιατί οι εικαστικές τέχνες περιλαμβάνουν τη χαρακτική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Και φυσικά διάφορες άλλες εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια αυτά στην Πινακοθήκη, η οποία να σημειώσω ότι είναι ένα άψογο κτιριακό συγκρότημα που μπορεί να φιλοξενήσει κάτι τέτοιο. Ανακαινίστηκε πρόσφατα, λειτουργεί απ’ το Δεκέμβριο του 2010 και είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή ούτως ώστε ο κόσμος να πάρει μια γεύση από εκθέσεις ζωγραφικής, τα παιδιά να πάρουν ερεθίσματα και να έχουμε περαιτέρω εκδηλώσεις».
Σε σχέση με τις δυσκολίες της διοργάνωσης ανέφερε: «Αυτό ήταν το πρώτο δύσκολο βήμα για μας. Δεν είχαμε εμπειρία από τέτοιες εκδηλώσεις, αποκτήσαμε την εμπειρία αυτή. Έχουμε περίπου ένα χρόνο που λειτουργούμε ως Δ.Σ. Δουλέψαμε πάρα πολύ πάνω σ’ αυτό και αυτή είναι η πρώτη μας παρουσίαση στο κοινό. Από κει και πέρα έχουμε βάλει στόχους και έχουμε κάνει κάποια προγράμματα ώστε σε συνεργασία με άλλες Πινακοθήκες της Ελλάδας, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές να μπορούμε να μεταφέρουμε εκθέσεις, να συνεργαζόμαστε μαζί τους και να αποκτούμε την εμπειρία αυτή και να διοργανώνουμε συνεχόμενες εκδηλώσεις στην Πινακοθήκη Άρτας. Βρήκαμε πολύ σημαντικούς αρωγούς στην προσπάθεια αυτή και το Δήμο Αρταίων και τους υπεύθυνους της Πινακοθήκης. Συνεργαστήκαμε άψογα παρά τα όποια τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην αρχή. Τα ξεπεράσαμε όλα αυτά και είμαστε σήμερα σε θέση να παρουσιάσουμε την έκθεση αυτή. Πραγματικά τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ελπίζω ότι οι Αρτινοί πολίτες θα το αγκαλιάσουν όλο αυτό το εγχείρημα και θα έχουμε μια πολύ καλή έκβαση σε όλη αυτή τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει».
Στην ερώτηση εάν υπάρχουν έργα του Μόραλη ο κ. Γεωργάκης είπε: «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε κάποιο έργο του Μόραλη. Αφενός είναι λιγοστά αυτά που υπάρχουν ελεύθερα πια αφετέρου είναι πάρα πολύ ακριβά. Το να αποκτήσεις έναν πίνακα του Μόραλη σήμερα είναι ένα παγκόσμιο εικαστικό γεγονός. Δεν είναι εύκολο. Όμως κάναμε τις προσπάθειές μας και ελπίζουμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, επαναλαμβάνω, διότι δεν υπάρχουν προς πώληση πίνακες του Μόραλη αυτή τη στιγμή. Βρίσκονται όλοι σε ιδιωτικές συλλογές και αν βρεθεί κάποτε κάποιος πίνακας είναι πολύ δύσκολο για μας να τον αγοράσουμε. Τα ποσά είναι τεράστια και φτάνουν και στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Είμαστε σε συνεχείς διεργασίες σε διάφορα επίπεδα. Λειτουργούμε σε εθελοντική βάση και αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο προσωπικό όλα τα μέλη του Δ.Σ. Είμαστε σε επαφές με άλλους φορείς αλλά είναι αρχή ακόμα. Τα βήματα πρέπει να γίνουν σιγά-σιγά και σοβαρά. Γίνονται προσπάθειες συνεργασίας με άλλες Πινακοθήκες και Μουσεία της Ελλάδας με θετικές προοπτικές».
Σε ερώτηση εάν η επιτυχία μιας έκθεσης είναι σε συνάρτηση με την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις ανέφερε: «Η επισκεψιμότητα είναι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας. Όσον αφορά τις πωλήσεις εμείς δεν κάνουμε πωλήσεις σ’ αυτή τη διαδικασία. Αγοράζουμε κάποια έργα, τα εκθέτουμε εδώ στην Πινακοθήκη και ως εκεί φτάνει ο ρόλος μας. Είναι μη κερδοσκοπική η οργάνωσή μας. Δεν έχει στόχο το κέρδος ούτε τη συνδιαλλαγή μέσω χρημάτων και από κει και πέρα η προσέλευση του κοινού είναι βέβαια ανάλογη με την ποιότητα των εικαστικών έργων που έρχονται να παρουσιαστούν. Οι εικαστικές τέχνες είπαμε περιλαμβάνουν την ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια κινούμαστε συνεχώς, κάνουμε διάφορες επαφές, μιλάμε με καλλιτέχνες και με την Πινακοθήκη Άρτας και συνδιοργανώνουμε κάποιες εκδηλώσεις. Φυσικά και η Πινακοθήκη Άρτας κάνει τις δικές της ενέργειες από κει και πέρα και οργανώνει διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Είμαστε πάντα σε καλή επαφή και σε καλή συνεργασία και το μέλλον ελπίζουμε να δείξουμε κι άλλα πράγματα καλύτερα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Karavias Art Insurance (εκπρόσωπος της Lloyds στην Ελλάδα) για την χορηγία της στην ασφάλιση των πινάκων της έκθεσης. Να ευχαριστήσουμε επίσης τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ και την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ που είναι χορηγοί επικοινωνίας».
ΚΕΝΤΡΙ: Για να πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα γιατί αυτό το κείμενο μου το έστειλε το Γραφείο Τύπου του Δήμου κι όχι ο Γιάννης ο Γιωργάκης...
Επειδή η συνέντευξη δόθηκε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο; Κάθε τόσο έχουνε συνεντεύξεις από διάφορους ανθρώπους, που όλοι κάτι έχουνε να πούνε, πώς και δεν μου στέλνουνε κι αυτωνών τις δηλώσεις...
Καταλήγω λοιπόν σε δυο πιθανές απαντήσεις:
Ή το Δημαρχείο θέλει να "σπρώξει" τον Γιάννη Γιωργάκη, ή το Δημαρχείο θέλει να "σπρώξει" τα εγκαίνια της Έκθεσης...
Μάλλον το δεύτερο πρέπει να συμβαίνει, γιατί για ένα κτίριο που άλλοι "έτρεξαν", για μια έκθεση που άλλοι "εξασφάλισαν", κάποιοι θέλουνε να καμαρώνουνε στον φακό και θα κάνουνε "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα"...
Αλλά έτσι είναι, πρέπει να δείχνουμε ότι κάτι κάνουμε για να δικαιολογούμε την ύπαρξή μας, γιατί για όλα τα υπόλοιπα έχουμε κολλήσει στα λόγια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...