Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η Δημοτική Αλλαγή για το μαζούτ...



Χτες πήρα ένα mail από το Συντονιστικό Όργανο της Δημοτικής Αλλαγής, της αυτοδιοικητικής παράταξης της Άρτας που ξανακατεβαίνει στις εκλογές του Νοεμβρίου (το 2006 είχε πάρει 25%!!!) με υποψήφια Δήμαρχο την Όλγα την Γεροβασίλη, σχετικά με το θέμα της διαρροής του μαζούτ.
Και ναι, επιτέλους κάποιος αυτοδιοικητικός πήρε θέση!!!

Και ναι, επιτέλους κάποιος αυτοδιοικητικός κατέθεσε και προτάσεις!!!

Όχι λόγια του αέρα, αλλά συγκεκριμένα πράγματα. Εμένα βέβαια περισσότερο μου άρεσε η 5η πρόταση, γιατί όπως θα έχετε καταλάβει είμαι υπέρ της συμμετοχής των πολιτών, γιατί όποτε μένουν μοναχοί τους οι πολιτικοί να κάνουν παιχνίδι, τα κάνουνε μαντάρα...

Αλλά μου άρεσε και ο επίλογος, ναι η Άρτα αξίζει το καλύτερο και τους καλύτερους.
Για να δούμε κυρία Όλγα, καλά έχεις ξεκινήσει, για να δούμε, μπας και δούμε άσπρη μέρα...

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου:


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Η διαρροή μαζούτ από τις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου χυμοποίησης « ΕΣΠΕΡΙΣ» σε αρδευτικό κανάλι στο Ιμαρέτ και στον ποταμό Άραχθο χτύπησε δυνατά το καμπανάκι συναγερμού, όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ρύπανσης από ανεξέλεγκτες δραστηριότητες όχι μόνο στον Άραχθο, αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Αμβρακικού κόλπου.

Τα φώτα της δημοσιότητας από όλη την Ελλάδα στράφηκαν στην Άρτα και δυστυχώς για κάποιους, που τοποθετούν την πολιτική πάνω από τον πολίτη, ήταν μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να προβληθούν και να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά ένα πρόβλημα ρύπανσης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, προσπαθώντας έτσι να εξαργυρώσουν την αυτονόητη ενασχόλησή τους με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» πιστή στα όσα έχει συναποφασίσει με τον Αρτινό λαό, επέλεξε τον δρόμο της ουσίας και όχι των εντυπώσεων. Έτσι μακριά από κάμερες και δημοσιότητα η παράταξή μας συνομίλησε με τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να διαμορφώσει άποψη για το μέγεθος του προβλήματος και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Γι’ αυτό τον λόγο και με πλήρη επίγνωση των ευθυνών που ο καθένας μας έχει απέναντι στην περιφρούρηση και προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας αλλά και της περιουσίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας και του Αμβρακικού κόλπου, η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις, ελπίζοντας ότι θα γίνουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης και αφετηρία για την λήψη, επιτέλους, των κατάλληλων μέτρων.

1. Άμεση απομάκρυνση του μαζούτ που υπάρχει ακόμη μέσα στη δεξαμενή αποθήκευσης του εργοστασίου και στα φρεάτια και τις τάφρους εντός και εκτός του χώρου του εργοστασίου.

2. Απομάκρυνση της ποσότητας του μαζούτ που έχει διαρρεύσει από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εντός παράπλευρων αρδευτικών και στραγγιστικών αυλακιών. Επίσης απομάκρυνση του μαζούτ από την κοίτη του Αράχθου. Η λύση της επικάλυψής του με πλαστικά καλύμματα θεωρούμε πως εγκυμονεί κινδύνους για ρύπανση της παρακείμενης περιοχής και του ποταμού στο άμεσο μέλλον.

3. Έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών και των εδαφών για να διαπιστωθεί ο βαθμός του προβλήματος.

4. Σύσταση ομάδας εξειδικευμένων επιστημόνων με αξιοποίηση του δυναμικού της Περιφέρειας, της Νομαρχίας, των Δήμων, του Φορέα Αμβρακικού ή/και εξωτερικών συνεργατών που θα καταγράψει και θα εκτελέσει επιτόπιες έρευνες σε όλο το μήκος του ποταμού σε αντίστοιχες βιομηχανικές μονάδες, ή σε οποιουδήποτε είδους εκμεταλλεύσεις, είτε αυτές βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη είτε λειτουργούν, ώστε να προληφθούν κι άλλες αντίστοιχες καταστάσεις. Φυσικά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει η ομάδα να δράσει ελεύθερα και να επιτελέσει τους απαραίτητους ελέγχους, χωρίς άνωθεν εντολές και χαριστικές παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσει να παράγει έργο και να αξιολογήσει τις πιθανές εστίες ρύπανσης, προτείνοντας και μέτρα προστασίας.

5. Τέλος και ίσως και πιο σημαντικό ζήτημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής που υφίστανται τις επιπτώσεις του προβλήματος και οι οποίοι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο φορτίο σε περίπτωση οικολογικής υποβάθμισης, πολύ δε περισσότερο σε περίπτωση καταστροφής, στην λεκάνη του Αράχθου και στον Αμβρακικό κόλπο. Ας μη ξεχνάμε την ύπαρξη δεξαμενών πετρελαίου στην Αμφιλοχία. Ο ίδιος ο όρος «Αυτοδιοίκηση» εμπεριέχει την έννοια της «αυτοδιαχείρισης» και ως εκ τούτου θεωρούμε πως λύση στα πολλαπλά προβλήματα της καθημερινότητας αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών-δημοτών στην διαμόρφωση προτάσεων, στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των προτεινόμενων λύσεων. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ομάδες ενεργών πολιτών που διαθέτουν και γνώση και διάθεση να συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στόχου. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την ευημερία και την ανάπτυξη της περιοχής, σε αγαστή συνεργασία ανθρώπων και φύσης. Είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά της, όπως έκαναν και όσοι έζησαν πριν από εμάς σ’ αυτό τον τόπο. Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες που συναισθάνονται την κρισιμότητα των καιρών, να συμπορευτούν σε μια συμμετοχική αυτοδιαχείριση της κοινής μας πορείας, αφήνοντας στην άκρη πρακτικές του παρελθόντος, που η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά πόσο αδιέξοδες και καταστροφικές είναι.

Κατά τη γνώμη της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εαυτούς μας, την ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον μας στα χέρια διοικούντων μικρής εμβέλειας, άρα στα χέρια της θεάς Τύχης.
Έχει έλθει πλέον η ώρα που τα προβλήματα πρέπει να προλαμβάνονται και αν τελικά προκύπτουν πρέπει να αντιμετωπίζονται μεθοδικά και συνολικά, όχι να διεκπεραιώνονται αποσπασματικά υπό το καθεστώς κοινωνικής ή μικροπολιτικής ή (το συνηθέστερο) τηλεοπτικής πίεσης. Η διαχείριση των καθημερινών μας ζητημάτων πρέπει να γίνεται από υπεύθυνους ανθρώπους που κεντράρουν στην ουσία και όχι στους εαυτούς τους.
Γιατί ο τόπος μας αξίζει το καλύτερο και τους καλύτερους.
Άρτα 30/06/2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...