Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Προσοχή, ο Δράκος ξυπνάει...


Παρόλο που το εμπόριο δεινοπαθεί λόγω της κρίσης και οι έμποροι προσπαθούν με την ψυχή στο στόμα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, παρόλο που οι "πέτσινες" επιταγές δίνουν και παίρνουν, παρόλο που οι τζίροι πέφτουν κατακόρυφα και οι πελάτες έχουν γίνει δυσεύρετο είδος, υπάρχει μια κατηγορία καταστημάτων που δείχνουν να μην τα αγγίζει η δυσμενής συγκυρία. Μιλάω για τα κάθε είδους κινέζικα μαγαζιά, που ενώ οι υπόλοιποι βάζουν λουκέτα και προσπαθούν να προστατευθούν από τους πιστωτές, αυτά ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από τ' άλλο, σαν τα μανιτάρια, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Ελληνική πόλη. Αυτά πουλάνε, όπως ξέρετε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από εργαλεία κηπουρικής και παιχνίδια, μέχρι ρούχα και παπούτσια... Το σημαντικό της υπόθεσης όμως είναι, ότι είναι καλοπληρωτές, είναι οι καλύτεροι νοικάρηδες.
Μου έλεγε τις προάλλες ένας φίλος το πώς νοίκιασε το μαγαζί του σε έναν Κινέζο. Ήρθε ο Κινέζος, είδε το μαγαζί, του άρεσε και ρώτησε την τιμή. Ο φίλος, περισσότερο για να τον διώξει (μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι είμαστε ψιλορατσιστές), του είπε 2000 ευρώ, που ήταν μια τιμή εξωπραγματική, περίπου 50% παραπάνω απ' ότι νοικιάζονται τα άλλα μαγαζιά στον ίδιο δρόμο. Ατάραχος ο Κινέζος, του είπε ότι θα επικοινωνήσει μαζί του σε λίγη ώρα και πραγματικά σε λίγο ο φίλος δέχτηκε τηλεφώνημα από την Κινεζική Πρεσβεία, όπως του είπαν. Τον ρώτησαν τι προκαταβολή θέλει και του είπαν ότι θα του στείλουν υπογεγραμμένα τα σχετικά έγγραφα. Πραγματικά την επόμενη ημέρα, έλαβε με courier τρία αντίγραφα του ιδιωτικού συμφωνητικού, υπογεγραμμένα από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας, υπέγραψε κι αυτός, κράτησε το ένα αντίγραφο και τα άλλα δυο επέστρεψαν στην Πρεσβεία. Την επόμενη ημέρα, ο τραπεζικός του λογαριασμός πιστώθηκε με 8000 ευρώ, μιας και τους είχε ζητήσει το μηνιάτικο κι άλλους 3 μήνες "μπροστά"!!! Είπατε τίποτε;
Κατά τα άλλα, στα χέρια των Κινέζων βρίσκεται το 62% του χρέους των Η.Π.Α., μιας και αυτό είναι το ποσοστό των κρατικών Αμερικανικών ομολόγων (bonds) που κατέχουν αυτή την στιγμή οι Κινέζοι.
Σύντομα πιστεύω πως θα δούμε το κέντρο της παγκόσμιας επιρροής να μετατοπίζεται ανατολικά, στην χώρα του Δράκοντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...