Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Έχουν ρημάξει τις εκκλησίες στο Ζαγόρι...


Πολλά και χρήσιμα στοιχεία που μπορεί να φωτίσουν τον δύσκολο δρόμο της έρευνας που θα οδηγήσει στην εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο λυμαίνεται τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο της περιοχής, συγκέντρωσε το Κλιμάκιο της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, που ήρθε στην περιοχή.
Οι ειδικά εξειδικευμένοι άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, επισκέφθηκαν την περιοχή του Ζαγορίου, αλλά και περιοχές του Νομού που δεν έχουν σημειωθεί κλοπές και σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, συγκέντρωσαν και στοιχεία και μαρτυρίες που δείχνουν προς τα πού πρέπει να κινηθούν.

Το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Τσεπέλοβο, την έδρα του Δήμου Τύμφης. Στην σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Μητρόπολης Ιωαννίνων και των εκκλησιαστικών επιτροπών, της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Θεοχάρης Αγόρης.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι εικόνες και άλλα ιερά κειμήλια που βρίσκονται σε απομακρυσμένα μοναστήρια και εκκλησίες, στον κεντρικό ναό του κάθε χωριού, όπου θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας, όπως η τοποθέτηση συναγερμών και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν αντίγραφα. Προϋπόθεση είναι η αναλυτική καταγραφή όλων των κειμηλίων και η ψηφιοποίησή τους.

Η σύσκεψη που έγινε, δεν αποτέλεσε μνημόσυνο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Τύμφης, αλλά την αφετηρία για την λήψη μέτρων και φυσικά την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να δημιουργηθεί μία ασπίδα προστασίας του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

από EpirusPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...