Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ο Μάξιμος ο Γραικός


Σήμερα γιορτάζεται η μνήμη του -πολύ αγαπημένου για τους Αρτινούς- Μάξιμου του Γραικού.
Έχει ονομαστεί από πολλούς, ως
ο Λούθηρος της Ανατολής και ο Διαφωτιστής των Ρώσων.
Ο Μιχαήλ Τριβώλης, γιατί έτσι ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1470 στην Άρτα. Οι γονείς του από διακεκριμένες οικογένειες του Μυστρά βρέθηκαν στην Ήπειρο κατά την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.

Ο Μάξιμος ήταν
ο πρώτος που μαρτύρησε στη Ρωσία για την ορθόδοξη πίστη. Από τα μέσα του 16ου αιώνα αρχίζουν να γράφονται βίοι του Μάξιμου ενώ τον 17ο αιώνα το όνομα του γράφεται στα αγιολόγια των ετήσιων Ρωσικών ημερολογίων και αρχίζουν να αγιογραφούνται εικόνες του. Στον τάφο του αναγείρεται παρεκκλήσι από τον Μητροπολίτη Μόσχας Πλάτωνα.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη στον κανονισμό ως αγίου του Μαξίμου του Γραικοῦ το 1988. Τον ίδιο χρόνο κανονίσθηκε ως άγιος και από τη Ρωσική Εκκλησία. Το 1997 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Μαξίμου στο Βατοπαίδι του Αγίου Όρους. Είναι άλλωστε γνωστός και ως Βατοπαιδινός, γιατί εκεί ασκήθηκε για περίπου 10 χρόνια πριν ξεκινήσει την ιεραποστολική του δράση στην Ρωσία. Σαν Αρτινός είμαι σίγουρος, ότι δεν θα είναι καθόλου ικανοποιημένος από τα "κοσμικά κατορθώματα" των τωρινών κατοίκων της Μονής...

Προς τιμή του αγίου στη Άρτα, την γενέτειρα πόλη του, έχει ξεκινήσει η ανέγερση λαμπρού ναού στην περιοχή του Τριγώνου. Ήδη έχει τελειώσει η υπόγεια κατασκευή, όπου τελούνται λειτουργίες και αποτελεί πια τον ενοριακό ναό της παλιάς ενορίας των Αγίων Αποστόλων. Σιγά-σιγά και με την ροή χρημάτων θα περατωθεί η ανέγερση του ναού, που σύμφωνα με την μακέτα τουλάχτιστον, θα είναι μια μεγαλοπρεπής εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...