Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Να μια καλή ευκαιρία για να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα...


Πριν από λίγο, διάβασα στο enet ότι η Αίγυπτος θα διοργανώσει τον Απρίλιο, μια διεθνή διάσκεψη χωρών με αρχαίο πολιτισμό, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από αυτές.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, κάποιος κύριος Χάουας, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι των χωρών αυτών θα συζητήσουν μία συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο για να εντείνουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και εκτίθενται σε ορισμένα μουσεία του κόσμου και σε οίκους προς πώληση.

30 χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή την διάσκεψη και η Ελλάδα είναι μια από αυτές, μιας και είναι διαχρονικό το αγκάθι της ζωοφόρου του Παρθενώνα που κλάπηκε από τον Έλγιν και πεισματικά παρακρατείται από το Βυζαντινό Μουσείο ακόμη και σήμερα. Και όχι μόνο, πάρα πολλές αρχαιότητές μας βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, καταληστευμένες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι περισσότερες.

Πάντως, αυτόν τον Χάουας, τον είχα δει κάποτε σε ένα ντοκυμαντέρ του National Geographic και μου είχε δώσει την εντύπωση σοβαρού ανθρώπου, ταγμένου στον σκοπό της προστασίας της εθνικής του κληρονομιάς. Για να δούμε, ίσως τελικά η λύση να βρίσκεται στο παλιό ρητό : "Η ισχύς εν τη ενώσει"!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...