Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Για να σωθεί ο Αμβρακικός μας!!!

Πρόσφατα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες ντροπής από την έφοδο λαθροκυνηγών στον Αμβρακικό και της αξίζουν συγχαρητήρια.
Με αφορμή αυτό το διασυρμό, με απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας εκφράζει την άποψη πως για την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπάρχουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:



1. ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Απομόνωση των παραβατών. Πρόκειται για συμπεριφορά, που στρέφεται πρώτα-πρώτα κατά της τοπικής κοινωνίας, την οποία και κατασυκοφαντεί! Είναι καιρός για σοβαρή, πολυεπίπεδη παρέμβαση υπέρ της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής απασχόλησης, σε αντίθεση με αποσπασματικές, καιροσκοπικές χρηματοδοτήσεις, που δεν συνδέονται με κανένα παραγόμενο αποτέλεσμα! Και αν υποτεθεί ότι το Κράτος δεν αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την περιφέρεια, η τοπική κοινωνία οφείλει να αναζητήσει, να διαφυλάξει και να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που θα βελτιώσουν τη θέση της. Το περιβάλλον είναι ένα από αυτά.

2. ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. Πρέπει να σταματήσουν οι φωνές όσων, με τη στάση ή τα λεγόμενά τους, έμμεσα ενθαρρύνουν την παρανομία. Απαιτείται η πάταξη ενός ιδιότυπου, τοπικής κλίμακας λαϊκισμού δημόσιων προσώπων, τα οποία εξωτερικεύουν συχνά «εμπρηστικές» δηλώσεις και στάσεις (καταγεγραμμένες από τα ΜΜΕ). Οι παραβάτες έτσι αποθρασύνονται! Τέτοιες δηλώσεις, αν μη τι άλλο, είναι ένδειξη ελλειμματικής (πολιτικής) παιδείας!

3. ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ. Το προϊόν της λαθροθηρίας πιθανώς μεταφέρεται, αποθηκεύεται, πωλείται, σερβίρεται, καταναλώνεται, άγνωστο (σε μας) που! Χωρίς κανένας υγειονομικός, κτηνιατρικός, λογιστικός κλπ έλεγχος, αν έχει γίνει, να έχει αποκαλύψει κάτι. Σε όλον αυτό τον κύκλο, δεν παραβιάζεται μόνο η νομοθεσία περί θήρας. Δεν αποκαλύπτεται μόνο η ανεπάρκεια πάταξης της λαθροθηρίας στον τόπο που συμβαίνει, αλλά πολύ περισσότερα!

4. ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Η πολιτεία πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί τους αρμόδιους για τη φύλαξη και προστασία φορείς και υπηρεσίες, ως «φύλλο συκής». Πρέπει να αντιμετωπίσει επιτέλους σοβαρά τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που τους ταλανίζουν. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες διαπιστώσεις, ούτε για υποσχέσεις!

Η πίεση προς τους βιότοπους και τα πουλιά έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις. Η νομοθεσία φαίνεται να ισχύει κυρίως στα χαρτιά. Οι αρμόδιοι φορείς χωρίς γενναία ενίσχυση, θα αδυνατούν να δώσουν λύσεις.Καλούμε πολίτες και τοπικούς φορείς να δείξουν αντανακλαστικά!Καλούμε για άλλη μια φορά την πολιτεία να πράξει αυτά που οφείλει!

Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...