Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Παρακμή και εγκατάλειψη των μνημείων της Άρτας...

Ενεργοποιείται εκ νέου ο Σύλλογος Πολιτών Παρέμβαση για τα μνημεία αλλά και για τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Νομού.
Στη νέα συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε προχθές στο εσωτερικό του Κάστρου, ο πρόεδρος του συλλόγου, Βλαχοπάνος στηλίτευσε με αναφορές του τόσο το κατάντημα των μνημείων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όσο και των αρχαιολογικών υπηρεσιών κυρίως της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που παραμένει ένα κτίριο έρημο από προσωπικό
Ο Βλαχοπάνος ανακοίνωσε επίσης για λογαριασμό των Πολιτών Παρέμβαση πως "θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συμβολικού καθαρισμού των μνημείων εις ένδειξη ενδιαφέροντος εν αντιθέσει με το Υπουργείο Πολιτισμού. Γι’ αυτό και την προσεχή Κυριακή καλούνται οι δημότες σε συνάντηση εργασίας στο Κάστρο, ενώ για τον καθαρισμό του Τζαμιού του Φαίκ Πασά στο Ιμαρέτ, φρόντισε προ ημερών το μέλος του Συλλόγου Κώστας Μπανιάς.

Επειδή θεωρούμε πως ένα Κάστρο ανοιχτό με μια ανεξέλεγκτη βλάστηση δεν μπορεί να είναι πραγματικά επισκέψιμο, αλλά παρουσιάζει επικινδυνότητα για όσους αποφασίσουν να το επισκεφτούν, ειδικότερα μάλιστα για τα μικρά παιδιά, σχεδιάζουμε να καταθέσουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Μήνυση, επίσης, σχεδιάζουμε να καταθέσουμε για την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του Ξενία και την καταστροφή αυτής της δημόσιας περιουσίας.
Οι κινητοποιήσεις μας θα κορυφωθούν σε πρώτη φάση με παρεμβάσεις του Συλλόγου στα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια, από τα οποία θα ζητηθεί να πάρουν θέση πάνω στο ζήτημα και να ασχοληθούν με αυτό όπως του πρέπει.
Θεωρούμε πως όλα αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Απομένει ακόμη πολύς δρόμος.
Δύο ζητήματα μένουν σε εκκρεμότητα: το πρώτο είναι να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η τοπική κοινωνία και να βρίσκεται κοντά στον αγώνα για τη σωτηρία και την ανάδειξη της κληρονομιάς της. Και δεύτερο να αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους οι θεσμικοί φορείς του τόπου.
Ο Αρτινός πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να απαιτεί και να διεκδικεί μια καλύτερη ζωή. Και αυτό το δικαίωμα οφείλουν να το σεβαστούν εκείνοι που του παρέχουν υποσχέσεις και διαχειρίζονται τον ιδρώτα του".

1 σχόλιο:

  1. ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ , ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ Η Ε Β Ρ Α Ι Κ Ο ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΥΝ ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...