Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Μια άσχημη είδηση για την Άρτα...


Πριν λίγο έμαθα ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, πέθανε από καρκίνο ο σκηνοθέτης Στράτος Στασινός σε ηλικία 64 ετών. Μπήκα κατευθείαν στο internet για να μάθω περισσότερα και αναδημοσιεύω:
Ο πολυδιάστατος δημιουργός-σκηνοθέτης Στράτος Στασινός γεννήθηκε στη Γραμμενίτσα της Άρτας το 1945 και σπούδασε κινούμενο σχέδιο και κινηματογράφο στο Παρίσι. Υπήρξε δημιουργός ταινιών κινουμένου σχεδίου αλλά και πολλών ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινουμένου Σχεδίου.

Στην Ελλάδα, δίδαξε τεχνικές κινουμένου σχεδίου στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με περιοδικά ως εικονογράφος. Το 1979 πήρε το Α' βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας που έγινε στην Αθήνα.

Οι ταινίες του Στράτου Στασινού έχουν προβληθεί σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε πρωτοκερδίσει την προσοχή με την κλασική πλέον ταινία animation «Του κολυμπητή» (1979) και το 1990 έδειξε μια άλλη διάστασή του με το ντοκιμαντέρ «Στροφάδες». Το 1998 γύρισε το ντοκιμαντέρ «Ήπειρος» και το 2006 δοκίμασε τις δυνάμεις του για πρώτη φορά σε μια ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Πέρα από τη λίμνη».

Η κηδεία του έγινε χθες στις 2 το μεσημέρι στην γενέτειρά του, Γραμμενίτσα Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...