Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ombudsman ή η Ombudswoman της Άρτας...

Α, όλα κι όλα, αδιάβαστους σας βρίσκω. Με ρωτάτε πάρα πολλοί τι είναι αυτός ο νέος θεσμός, τι σημαίνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, που σας έλεγα χτες. (Ας μη σχολιάσω καλύτερα τον φίλο που έκανε σχόλιο λέγοντας ότι αφού δεν λέω ονόματα, μήπως κρύβεται από πίσω κανάς εκβιασμός απ' τον ΚΕΝΤΡΙ; Φίλε, με κανάν άλλον με μπερδεύεις...)
Λοιπόν, ας ακούσουμε τον e-lawyer που κάτι παραπάνω θα ξέρει, εγώ απλώς θα βάλω τα bold:


"Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" (Ν.3852/2010) εισάγει την λειτουργία ενός νέου ανεξάρτητου θεσμού που θα δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης: τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (στους Δήμους) και τον Συμπαραστάτη του Πολίτη (στις Περιφέρειες). Πρόκειται ουσιαστικά για τη θέσπιση τοπικών Συνηγόρων του Πολίτη (Regional Ombudsmen/Ombudswomen), δηλαδή τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων θεσμών για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών ανάμεσα στους πολίτες και τις δημοτικές - περιφερειακές υπηρεσίες, αλλά και για την ανεξάρτητη παρέμβαση με προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καλύτερη ενάσκηση των δικαιωμάτων.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλέγεται, ανάμεσα σε υποψηφιότητες προσώπων "κύρους και εμπειρίας" που δηλώνονται ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης, από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου (για δήμους άνω των 20.000 κατοίκων). Με την ίδια πλειοψηφία μπορεί να ανακληθεί ο διορισμός του, για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του. Αντίστοιχα, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη επιλέγεται με την ίδια διαδικασία και πλειοψηφία από τα 2/3 του περιφερειακού συμβουλίου.

Αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη είναι η εξέταση καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων πολιτών και των επιχειρήσεων, για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου / της Περιφέρειας. Αποστολή του είναι η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών αυτών, λειτουργώντας δηλαδή ως ένας εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με τον νόμο "Καλλικράτη", ο Συμπαραστάτης έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικώς εντός τριάντα (30) ημερών. Η αρμοδιότητα αυτή δεν αναιρεί βέβαια την αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά καθένας καταλαβαίνει ότι ένας Συμπαραστάτης που λειτουργεί σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα σε πολύ ταχύτερο χρονικό διάστημα, λόγω και της εγγύτητάς του με την πηγή του προβλήματος, αλλά και της σταδιακά αποκτώμενης εξειδίκευσης στα δημοτικά/περιφερειακά ζητήματα που ανακύπτουν.

Μια δεύτερη αρμοδιότητα είναι η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης του Συμπαραστάτη με τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε κατά περίσταση, ειτε στο πλαίσιο της Ετήσιας Έκθεσης που οφείλει να συντάσσει ο Συμπαραστάτης και η οποία πρέπει να συζητείται υποχρεωτικά στα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια και να αναρτάται στις ιστοσελίδες τους.

Ο Συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου/Περιφέρειας, οι οποίες θα πρέπει να του διαθέτουν επαρκές προσωπικό και τα απαιτούμενα για την επαρκή ενάσκηση των καθηκόντων του."

ΚΕΝΤΡΙ: Όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ σημαντική θέση, είναι αυτό που ο κόσμος λέει "μαγαζί-γωνία", με τεράστια δύναμη, επιρροή, δημοσιότητα, αλλά απ' ότι μαθαίνω και καλοπληρωμένη. Λογικό είναι να μαλλιοτραβιούνται διάφοροι και διάφορες γιαυτή την θέση.
Όμως μην ξεχνάμε ότι πρέπει να συμφωνήσουν τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή στην Άρτα των 33 συμβούλων, πρέπει να συμφωνήσουν 22 άτομα, άρα πρέπει να υπάρξουν διαπαραταξιακές ή προσωπικές συμμαχίες, μιας και ο Δήμαρχος έχει 20 δικούς του, που μερικοί μπορεί και να μην είναι πάντα και τόσο δικοί του...
Μην ξεχνάμε ότι πια στον μεγάλο Δήμο, παίζουν ρόλο και τοπικοί παράγοντες στην παραταξιακή αφοσίωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...