Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ποια είναι η πραγματική δύναμη των blog;


Σχετικά με τη δύναμη των blog έχω αναφερθεί και παλαιότερα. Αφορμή για το τωρινό μου σχόλιο είναι η περίπτωση με το troktiko. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι το troktiko είναι το πρώτο blog στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη καθημερινή επισκεψιμότητα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «προσδοκούν» σε μια ανάρτηση του troktikou προκειμένου να τσιμπήσουν κάποια κλικ παραπάνω στο site ή το blog τους.

Πόσοι όμως είναι πραγματικά οι αναγνώστες των blog και ποια είναι η ουσιαστική δύναμη που διαθέτουν


Τα πραγματικά δεδομένα αποδεικνύουν τα εξής:
Τα blog έχουν μια αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτή που θέλουν να εμφανίζουν τα μεγάλα blog. Το ότι τα blog έχουν μια αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο χώρο έχουν διεισδύσει οργανωμένα συμφέροντα που διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Μη μου πει κανείς ότι πίσω από τα μεγάλα blog δεν βρίσκονται οργανωμένες ομάδες επαγγελματιών που αμείβονται κανονικά και έχουν πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, γιατί δε θα γίνει πιστευτός. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές σε όλους εμάς που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά και από χόμπι με το blogging και γνωρίζουμε τι σημαίνει πρακτικά η συντήρηση και η ενημέρωση του blog σε καθημερινή βάση από άποψη κυρίως χρόνου. Κάτι άλλο που αποδεικνύει την αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα των blog είναι και το γεγονός ότι στο χώρο δραστηριοποιούνται και πολλά blog που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρετώντας φανερά συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Ποια είναι αυτά τα blog και ποιους εξυπηρετούν είναι γνωστό σε όλους. Εάν δεν υπήρχε αναγνωσιμότητα είναι βέβαιο ότι τα πολιτικά κόμματα δε θα ασχολούνταν με τα blog προσφέροντας ανταλλάγματα σε όλους αυτούς που τους εξυπηρετούν προβάλλοντας τις όποιες κομματικές γραμμές των εντολέων τους.

Από την άλλη μεριά είναι βέβαιο ότι η δυναμική των blog έχει υπερεκτιμηθεί από τους bloggers. Αυτό αποδεικνύεται από ένα πολύ απλό γεγονός. Όταν «έκλεισε» το troktiko για 11 ώρες και έγινε μια κυριολεκτική επανάσταση στο διαδίκτυο, στην «πραγματική» ζωή δεν άνοιξε μύτη. Αν εξαιρέσουμε τον Παπαθεμελή, το ΛΑΟΣ και κάποιους μεμονωμένους πολιτευτές κυρίως, κανένα μεγάλο κόμμα και επίσημος παράγοντας δεν πήρε θέση. Αν στην περίπτωση του troktikou προσθέσουμε και το κλείσιμο κάποιων άλλων blog, όπου επίσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση, καταλαβαίνουμε το επίπεδο επιρροής που έχουν τα blog είναι μικρό. Σε διαφορετική περίπτωση οι πολιτικοί «μαϊντανοί» των ΜΜΕ θα είχαν κάνει την εμφάνισή τους από την πρώτη στιγμή, διεκδικώντας τη δημοσιότητα που θα είχε το θέμα.

Για όσους έχουν έστω και στοιχειώδη γνώση το 1.000.000 αναγνώστες την ημέρα φαίνεται ένα μεγάλο ανέκδοτο. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι που μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των αναγνωστών ημερησίως, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για έναν πλασματικό αριθμό. Εάν οι αριθμοί αυτοί ήταν πραγματικοί, τότε το πρώτο πράγμα που θα βλέπαμε θα ήταν σωρεία διαφημίσεων από μεγάλες εταιρείες. Ήδη σε κάποια blog που εμφανώς λειτουργούν υπό σκέπη συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, υπάρχουν διαφημίσεις. Το φαινόμενο όμως είναι ακόμα περιορισμένο.

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι ο κάθε ένας κάνει blogging για τους δικούς του λόγους. Αυτό που οφείλουμε όμως στον εαυτό μας αν έχουμε αυτογνωσία και αξιοπρέπεια είναι να μην εμφανίζουμε μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας. Μπορεί πολλοί να ήθελαν να αισθάνονται ότι κρατάνε τα ηνία της κοινωνία στα χέρια τους, αλλά αυτό είναι προς το παρόν μόνο στα όνειρά τους.

από politiki protasi

2 σχόλια:

  1. Πολυ σωστο!
    Μπλογκαρουμε ο καθενας μας για τους δικους του λογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστό, και καλογραμμένο άρθρο. Συμφωνώ απολύτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...