Παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο Άρτας, ψήφισε χθες ομόφωνα υπέρ της κατασκευής του δρόμου Άρτας – Λιμίνης, μήκους 6,36χλμ.! Ο νέος αυτοκινητόδρομος στο λόφο της Περάνθης είναι το πρώτο βήμα μίας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής και η αρχή ενός τεράστιου οικονομικού εγχειρήματος από παράγοντες και εργολάβους στην καρδιά του Αμβρακικού. Είναι μάλιστα το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται στην περιοχή από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Ο δήμαρχος Άρτας κ. Πάνος Οικονομίδης δεν έκανε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο καμία απολύτως αναφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν για την κατασκευή του δρόμου!
Συγκεκριμένα ο κ. Οικονομίδης ανέφερε: «Για μας αυτός ο δρόμος θα έχει τετραπλή χρήση. Η μία είναι για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση με κυκλοφορία ήπιας μορφής. Η δεύτερη θα είναι για να ενισχύσει το χώρο αναψυχής που φροντίζουμε αργά και σταδιακά να μετατρέψουμε το λόφο της Περάνθης διότι θα έχει και 4χλμ. ποδηλατοδρόμιο. Τρίτον θα λειτουργήσει και ως πυρασφάλεια και του λόφου Περάνθης αλλά και εκεί που θα καταλήγει, που ευελπιστούμε να το συνδέσουμε στο ύψος του Κομποτίου με την Ιόνια οδό και σαν πυροπροστασία του ΔΔ Λιμίνης. Ήταν ένα παλαιό αίτημα των αρτινών που τώρα υλοποιείται».
Απειλή για το οικοσύστημα του Αμβρακικού! Για όσους δεν γνωρίζουν, εκεί που θέλουν να καταλήξει ο νέος αυτοκινητόδρομος, στην πλευρά της Λιμίνης, υπάρχει ένα πυκνό δάσος(πουρναρόδασος) από δέντρα μέσης βλάστησης στο οποίο είναι σχεδιασμένο να γίνουν τα “πέταλα” του αυτοκινητόδρομου, που θα καταστρέψουν τελείως το συγκεκριμένο δάσος.Από την μία του πλευρά ο λόφος της Περάνθης συνορεύει πηγαίνοντας παράλληλα με τον ποταμό Άραχθο έως ότου συναντηθούν στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού.Στον λόφο της Περάνθης, λόγω της ιδιομορφίας του, βρίσκονται δεκάδες είδη πουλιών είτε μόνιμα σε σχέση με τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, είτε είναι μεταναστευτικά και έρχονται ανά διαστήματα. Στο οικοσύστημα του λόφου της Περάνθης βρίσκουν καταφύγιο και δεκάδες είδη από μικρότερα ζώα όπως αλεπούδες, χελώνες μεγάλης ηλικίας, κλπ. Παλαιότερα υπήρχε και συγκεκριμένο είδος αλόγων που έμπλεκαν με την παρουσία τους εκεί τον μύθο με την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή στην κορυφογραμμή του Λόφου υπάρχει χωμάτινος δρόμος, ενώ όλο το ανάγλυφο της περιοχής είναι πετρώδες.Είναι τόσο σημαντική η λειτουργία του λόφου της Περάνθης στην λειτουργία συνολικά του Οικοσυστήματος του Αμβρακικού που βρίσκεται στις ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε θηράματος για όλο τον χρόνο και είναι ενταγμένος στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Ραμσάρ, ενώ είναι ενταγμένος και στην ΚΥΑ για τον Αμβρακικό(Αριθμ. 11989/08 (ΦΕΚ 123 Δ/21-3-2008).
από epirusgateΝα θυμίσουμε τις αντιδράσεις της
"ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ" όπως καταγράφτηκαν στο χθεσινό
http://epirusgate.blogspot.com/2009/04/blog-post_1452.html
@ καλη συνεχεια στη δουλεια σου,γιατι αξιζει,να ακουστει,και αυτο γιατι βλεπω οτι αγαπας τον τοπο σου!Τα σεβη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι επιεικώς απαράδεκτα τα σχόλια της Ηχους Αρτας για το θέμα. Παρακαλώ διάβασε για να καταλάβεις ποιοι έχουν την τύχη της Αρτας στα χέρια τους. Είναι τουλάχιστον εμετικός ο σχολιασμός του εκδότη, όταν μιλάει για την πανίδα και την χλωρίδα μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής όπως είναι ο Λόφος Περάνθης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με τον Ανώνυμο 11:07, η συγκεκριμένη φυλλάδα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ομάδες Αρτινών που έχουν ευαισθητοποιηθεί για τον πολιτισμό, για την οικολογία και για την "διακυβέρνηση" της δημοτικής ομάδας, αποδεικνύει ότι ο φασισμός σ' αυτή την πόλη δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Αναρωτιέμαι πώς δεν έχουν προσφύγει πολίτες στην Ενωση Επαρχιακών Εφημερίδων. Αλλά ποιος ξέρει μπορεί κάποιος να το κάνει διότι παραβαίνει τους νόμους περί δημοσιογραφικής δεοντολόγιας. "Καθήκον του δημοσιογράφου είναι η αλήθεια απέναντι στους πολίτες" όχι η προσωπική του αλήθεια. Ψιλά γράμματα βέβαια για κατα λάθος "δημοσιογράφους".
ΑπάντησηΔιαγραφή