Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Υπάρχει κρίση στους περιπτεράδες;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν κρίση έχει χτυπήσει και τον κλάδο των περιπτέρων; Υπάρχει μαρασμός του κλάδου αυτού; Γιατί έχουν κλείσει πολλά πριν την οικονομική κρίση;
ΙΔΟΥ οι απαντήσεις:
(όπως τις δίνει ένας περιπτεράς-αναγνώστης του Spyros Tagas)
Μέχρι το 2001 τα περίπτερα βγάζανε καλά ποσοστά κέρδους από τα βασικά είδη, δηλαδή,τσιγάρα,καπνούς και κάρτες ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας (όλα εκτός των περιοδικών και εφημερίδων). Δυστυχώς όμως τότε έκανε την εμφάνισή του το σήμα LEADER που ήταν και φθηνό αλλά και χαμηλό σε ποσοστό κέρδους για τους κατόχους περιπτέρων, ακολούθησε το ΝΕΧΤ, γίνανε κάποιες προσπάθειες για κατάργηση αυτών αλλα τίποτα. Ακολούθησαν οι μειώσεις των κερδών στις κάρτες αλλά κανείς δεν είπε τίποτα κι έτσι το 2002 το πρόβλημα αυτό αρχισε να γίνεται πιό μεγάλο, τα κέρδη απο τα φθηνά τσιγάρα και άλλων εταιριών μειωνόντουσαν καθώς και τα κέρδη απο τις κάρτες. Το πρόβλημα λοιπόν γιγαντώθηκε πια το 2004 λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Έτσι από τότε το 20 % των περιπτέρων βγάζει ένα αξιοσέβαστο μισθό, το 25% των περιπτέρων βγάζει μόλις τα απαραίτητα έξοδα του και το υπόλοιπο 55% αυτών με το ζόρι μένει ανοιχτό.
Στις μέρες μας δυσυχώς ο κλάδος των περιπτέρων, αν συνεχιστεί η μείωση των κερδών (δηλαδή η αύξηση του κέρδους των καπνοβιομηχανιών σε βάρος των περιπτερούχων ), σε συνδΥασμό με την μειωμένη κίνηση λόγο της κρίσης, θα πάψει να υπάρχει διότι αν έχετε παρατηρήσει τα περίπτερα κλείνουν ταχύτατα. Και τέλος, εδώ και μια εβδομάδα έχει κυκλοφορίσει ενα τσιγάρο με όνομα PALL MALL είναι 30άρι κι έχει 3€ όμως λόγο εξευτελιστικά χαμηλού ποσοστού κέρδους, το 90% των περιπτέρων της Ελλάδος δεν θα το διαθέτει στα ράφια του. Αυτή έναι μια πραγματική κίνηση ένωσης των περιπτεράδων (επιτέλους), ενάντια στις μεγάλες εταιρίες που κάνουν τα πάντα για να βγάζουν περισσότερα σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων χωρίς όμως οι μεγάλες εταιρίες να σέβονται τις μικρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...