Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Ψαροπλιά S.O.S.

Έχω ήδη μιλήσει για το "έγκλημα" που ετοιμάζεται κατά της πόλης, κατά του ελεύθερου χώρου, κατά των Αρτινών και κατά της ποιότητας της ζωής μας σε τελική ανάλυση...
Ήδη ομάδες πολιτών οργανώνονται για να πολεμήσουν το ξεπούλημα των "ασημικών"...
Το παρακάτω κείμενο μου το έστειλαν με mail οι "Πολίτες για τα Ψαροπλιά" και το αναδημοσιεύω χωρίς κανένα σχόλιο.
Σίγουρα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες και για να μιλήσουμε και για να ανταλλάξουμε απόψεις και για να κινητοποιηθούμε...Πολίτες για τα ΨΑΡΟΠΛΙΑ ή ΨΑΡΟΠΛΙΑ S.O.S.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

πολιτών Άρτας

κατά της απόφασης για παραχώρηση

της Ψαραγοράς σε ιδιώτες

Οι πολίτες της Άρτας που υπογράφουμε το κείμενο αυτό εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στην απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρήσει την πλατεία της Ψαραγοράς σε ιδιώτες, οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα να την εκμεταλλευτούν για 25 χρόνια μετατρέποντάς την σε καταστήματα και κάθε είδους επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή περιφρονεί βάναυσα τους φορείς της πόλης και τους πολίτες και στρέφεται κατά της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της πόλης. Είναι σαφές πως με τον τρόπο αυτό ένας ακόμη ελεύθερος χώρος του ιστορικού κέντρου της πόλης αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και χαρίζεται κυριολεκτικά άνευ όρων στην ασυδοσία της κερδοσκοπίας. Όσοι έλαβαν την απόφαση, εγκατέλειψαν ψαραγορά, την άφησαν να υποβαθμιστεί και τώρα την ξεπουλάνε γρήγορα, αδιαφορώντας για το τι θέλουν οι πολίτες και τι χρειάζεται η πόλη.

Η κοινή γνώμη της Άρτας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία το ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων και τη μετατροπή τους σε εστίες αθέμιτου ανταγωνισμού των ιδιωτών και σε μια κακόγουστη συνύπαρξη των πιο αλλοπρόσαλλων εικόνων.

Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πώς οι δημοτικοί παράγοντες δεν αισθάνονται το αυτονόητο που αισθάνεται και ο τελευταίος πολίτης: δεν έχει ανάγκη η Άρτα από άλλα τραπεζοκαθίσματα, από άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από κομμωτήρια, γραφεία, τράπεζες κλπ. Και δεν είναι ο δήμος αρμόδιος να βρει στέγη σε όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν σε τέτοιους τομείς. Ο δήμος οφείλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και να βρίσκει χώρους να στεγάσει τις ανάγκες τους και τις αναζητήσεις τους.

Η Άρτα έχει ανάγκη από μια νέα κουλτούρα δόμησης και αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων. Η Άρτα έχει ανάγκη από χώρους τέχνης και πολιτισμού (βιβλιοθήκες, αίθουσες καλλιτεχνικής δράσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στέκια νεανικής έκφρασης και κουλτούρας, ερασιτεχνικές μουσικές σκηνές). Ας γίνει, τέλος πάντων, ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ουσιαστική ανάπλαση των ελεύθερων χώρων της πόλης, ώστε να καταστεί η Άρτα σημείο πολιτιστικής αναφοράς και όχι να συνεχίσει να αργοσβήνει μπαίνοντας στο περιθώριο. Δε θα μείνει, επιτέλους, σπιθαμή γης σ’ αυτή την πόλη που να ανήκει στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό και στους νέους ανθρώπους που αναζητάνε εναλλακτικές μορφές έκφρασης και δημιουργίας;

Καλούμε τους Αρτινούς πολίτες, όσους αντιστέκονται στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες και στην ισοπέδωση των ελεύθερων χώρων, όσους θέλουν πραγματικά μια πόλη ανοιχτή στους πολίτες και στις ανάγκες τους, να δηλώσουν και να διαδηλώσουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα και στο μασκάρεμα της ψαραγοράς. Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν τέτοια σχέδια. Θα είμαστε υπόλογοι στις γενιές του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...