Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Μήνυμα S.O.S. για τη σωτηρία των χωριών μας


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπνδία Ελλάδας εκπέμπει μήνυμα SOS για τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου.
Σε ομόφωνο ψήφισμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που συνήλθε την Κυριακή 28-03-2010 και εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, γίνεται ειδική αναφορά για την επιβίωση των χωριών.
Συγκεκριμένα, η Πανηπειρωτική απαιτεί από την Πολιτεία «να ληφθεί μέριμνα για το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς για μας τους Ηπειρώτες τα πατρογονικά μας, αν και δεν έχουν μεγάλη αντικειμενική αξία, έχουν όμως μέγιστη συναισθηματική αξία και μας επιβαρύνουν με μεγάλα τεκμήρια διαβίωσης. Αν δεν ληφθεί μέριμνα άμεσα όσον αφορά τις πατρογονικές κατοικίες στα χωριά μας, ώστε να μην προσμετρώνται στα τεκμήρια διαβίωσης, θα αναγκαστούμε στην αποποίηση ή στην πλήρη εγκατάλειψή τους. Και έτσι κινδυνεύουμε να ξεκοπούμε ολοσχερώς από τη γενέτειρά μας».

Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα ακριτικά χωριά της Ηπείρου έχουν ερημώσει και μόνο το Πάσχα και το καλοκαίρι ξαναζωντανεύουν για λίγο.
Αλλά αν υπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης οι κατοικίες στα χωριά, τότε οι απόδημοι θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να παθαίνουν ζημιές και στο τέλος να μην είναι κατοικήσιμα.
Έτσι θα σταματήσουν και οι ταξιδεμένοι να έρχονται στα χωριά και αυτό θα είναι «ταφόπλακα» για τον τόπο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...