Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Επιτέλους, τιμή για έναν Αρτινό ήρωα...


Διαβάζω στο site του Δήμου την πολύ ευχάριστη είδηση ότι επιτέλους μετά από 36 χρόνια "Με την υπ’ αρ. 113/06 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα, για την απόδοση τιμών στον φονευθέντα συνδημότη μας Κων/νο Κατέρο που έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά την υπεράσπιση του αεροδρομίου της Λευκωσίας τον Ιούλιο του 1974, να φιλοτεχνηθεί προτομή του φονευθέντος με έξοδα του Δήμου Αρταίων".
Πολύ καλή είδηση, πολύ σωστή η απόφαση, (ελπίζω να μην είναι επικοινωνιακή, μόνο και μόνο επειδή είναι χρονιά εκλογών...), ΑΛΛΑ καλό θα ήταν να ήταν διατυπωμένη έτσι ώστε να αποδίδεται σωστά η Ιστορική Αλήθεια...
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με Ιστορικά γεγονότα. Η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται σωστά για να μαθαίνουν και τα νέα παιδιά ότι, ο ηρωικός καταδρομέας Κατέρος έπεσε μεν σαν ήρωας, αλλά όχι μαχόμενος, όχι από Τουρκικά πυρά, αλλά από φίλια πυρά, Ελληνικά, αποτέλεσμα ενός απίστευτου αλαλούμ, για να μην πω τίποτε χειρότερο...

Η Ιστορία έχει έτσι:

Ενώ η Κύπρος φλεγόταν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, στην Ελλάδα αποφασίστηκε, για ενίσχυση, η αποστολή με 20 αεροσκάφη Nord 2501 Noratlas και 10 C-47 Dakota, δυνάμεων καταδρομέων, από τη Σούδα. Η διαταγή δόθηκε την 21 Ιουλίου του 1974.
Όλα τα διαθέσιμα μεταγωγικά αεροσκάφη ήρθαν στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Η αποστολή πήρε την κωδική ονομασία "
Νίκη". Διοικητής των καταδρομέων της Α' μοίρας ήταν ο Γιώργος Παπαμελετίου και υποδ/τής ο Άγγελος Αβραμίδης. Τα αεροσκάφη, αν και καταπονημένα, πήραν θέσεις και απογειώθηκαν τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα 21/22 Ιουλίου, έχοντας από τριάντα καταδρομείς και πλήρες φορτίο.
Μέσα από ένα απερίγραπτο αλαλούμ ασυνεννοησίας, ανευθυνότητας και ανασφάλειας, οι κυπριακές αρχές δε
ν ειδοποίησαν έγκαιρα για την εθνικότητα των αεροπλάνων, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν τουρκικά και να βάλλονται ΚΑΙ από τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις.
Πριν γίνει αντιληπτό το δραματικό λάθος, ένα από αυτά, το "ΝΙΚΗ 4" χτυπήθηκε καίρια, ενώ βρισκόταν στην τελική φάση της προσγείωσης και κατέπεσε φλεγόμενο, ενώ άλλα δύο έπαθαν σοβαρές ζημιές. Όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό, πλην ενός που πρόλαβε να πηδήξει και σώθηκε με βαριά τραύματα, σκοτώθηκαν. 'Ετσι "παίχτηκε" το μεγάλο δράμα της άδικης θυσίας 31 παλικαριών (27 καταδρομέων και 4 μελών του πληρώματος). Οι πεσόντες του αεροπλάνου ήταν οι:

Το πλήρωμα του Νίκη 4
:
Παναγόπουλος Βασίλειος - κυβερνήτης, Συμεωνίδης Στέλιος - συγκυβερνήτης, Δάβαρης Γεώργιος - ιπτάμενος μηχανικός και Άνθιμος Γεώργιος - ναυτίλος.

Οι Καταδρομείς του ΝΙΚΗ 4
:
Τσαμκιράνης Δημήτριος - ΔΕΑ, Καβραχωρινός Νικόλαος - λοχίας, Τσιβιλάλης Στέφανος - λοχίας, Τσάκωνας Ευάγγελος - δεκανέας,Χριστόπουλος Αθανάσιος - δεκανέας
και οι οπλίτες καταδρομείς:
Αναστόπουλος Ανδρέας, Γιαννακάκης Κοσμάς, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Γιαννακός Στέφανος, Δαλαμάγκας Ηλίας, Δοϊτσίδης Χριστόπουλος, Ζησιμόπουλος Αντώνιος, Ηλίας Κωνσταντίνος,
Κατέρος Κωνσταντίνος , Κασιμάκης Σωτήριος, Κουρούνης Σωτήριος, Λίγδης Χρήστος, Μπαρωτάς Κωνσταντίνος, Μανιάτης Σπυρίδων, Μονιάς Αιμίλιος, Νάκος Γεώργιος, Πρινιανάκης Στυλιανός, Σιορώκης Δημήτριος, Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Τούλης Ηλίας, Τσούρας Σωτήριος και Χατζόπουλος Χρήστος.

(Το μνημείο στο σημείο συντριβής στη Λευκωσία)

Πέρασαν χρόνια, ώσπου η επιχείρηση αυτοκτονίας ΝΙΚΗ να ανακοινωθεί και η θυσία των καταδρομέων να βρει επίσημη αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία. Δεν πάνε πολλά χρόνια που αναγνωρίστηκαν με εξετάσεις DNA τα οστά των αδικοχαμένων ηρώων και αποδόθηκαν επιτέλους στους συγγενείς τους.

Η μνήμη τους θα πρέπει να μείνει άσβηστη, όπως και όλων όσων έπεσαν σε αγώνες της πατρίδας μας.
Για τον Κ. Κατέρο την Δευτέρα έγινε το πρώτο βήμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της γενέτειράς του. Η ολοκλήρωση του χρέους της Άρτας προς τον Κ. Κατέρο θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής της προτομής του.
(ελπίζω να μην συμπέσει με τις εκλογές, όχι τίποτε άλλο, αλλά η υπόσχεση ανέγερσης κρατάει πολλά χρόνια, θα ήταν μεγάλη σύμπτωση να κάνουν τα αποκαλυπτήρια λίγο πριν την κάλπη...)
(τα ονόματα των πεσόντων τα πήρα από εδώ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...