Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά με το κλείσιμο του Δημοτικού Ραδιοφώνου και τις Άδειες Λειτουργίας των ραδιοσταθμών...

Μετά το ανέβασμα της ανάρτησης με τίτλο: "Σχετικά με το εισαγγελικό κλείσιμο του Δημοτικού Ραδιόφωνου...", πήρα το παρακάτω mail από κάποιον που έζησε από "πρώτο χέρι" τα πρώτα βήματα των ραδιοφωνικών σταθμών στην Άρτα. 
Είναι μια αναδρομή στην "ραδιοφωνική ιστορία" της πόλης μας και έχει την δική της σημασία. 
Διαβάστε:

Τον Ιούνιο του 1988 αρχισε να λειτουργεί το Ράδιο Άρτα (ο πρώτος τυπικά νόμιμος ραδιοσταθμός της πόλης στα fm) και λέω τυπικά, γιατί το καθεστώς των αδειών ήταν και είναι ακόμη και σήμερα θολό στο θέμα αυτό.
Μάρτιο του 1989 αν θυμάμαι καλά, γιατί πέρασαν πολλά χρόνια, μας κάλεσαν (εμένα προσωπικά σαν ιδρυτή και υπεύθυνο του σταθμού) στον Άρειο Πάγο, που μαζί με τον Γιάννη Κουτσούμπα (Ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου Βυζαντινό τώρα), που ίδρυσε το Κανάλι 5 λίγους μήνες αργότερα τότε και τον Βασίλη Γκανιάτσα του ART FM,...

...δώσαμε το παρών στον προεδρεύοντα του Δικαστηρίου, όπου και πήραμε το χαρτί για την προσωρινή άδεια λειτουργίας των σταθμών η οποία είχε ισχύ ένα χρόνο!
Από τότε και μετά, ουδέποτε ξαναδόθηκε άλλη άδεια σε άλλον Ραδιοφωνικό Σταθμό ή ανανεώθηκαν αυτές που υπήρχαν. Με τα χαρτιά αυτά λειτουργούν μέχρι και σήμερα "νόμιμα" οι ραδιοσταθμοί και με ένα σχέδιο που είχε βγει αρκετά αργότερα από το Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών που είχε και την αρμοδιότητα, όπου προέβλεπε μεταξύ αλλων και τις άδειες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ήπειρο, έναν περιφερειακό για την Ήπειρο (τον ART ΤV), και 6 με 7 τοπικούς στα Γιάννενα. Επίσης, στο σχέδιο αυτό προβλεπόταν και η λειτουργία ερασιτεχνικών ραδιοσταθμών αλλά με προϋποθέσεις, ψηλά στη μπαντα των fm (από τα 105ΜΗΖ και πάνω νομίζω) χωρίς μετάδοση διαφημίσεων κτλ . Η Εκκλησία της Ελλάδος σε αυτές τις συχνότητες "πάτησε" για να εκπέμψει το σήμα - πρόγραμμά της "ερασιτεχνικά".

Το Δημοτικό ραδιόφωνο άρχισε να λειτουργεί επί Δημαρχίας Παπαγεωργίου τον Νοέμβριο του 1989 όντως χωρίς κρατική άδεια, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρταίων.

Από τις αρχές του '90 ο γράφων αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα του Ράδιο Άρτα (Σαλαμούρας - Καλύβας - Παπαθανασίου) και  μετέπειτα ανέλαβα σαν τεχνικός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση της Άρτας.
Υπ΄ όψιν 'οτι και με το ίδιο καθεστώς λειτούργησε για δυο χρόνια περίπου και η Δημοτική Τηλεόραση Άρτας (Δ.Τ.Α.) επί Κώστα Βάγια, αλλά όταν δόθηκε η περιφερειακή (μοναδική άδεια στον ART TV) "εύλογα" έκλεισε η Δημοτική Τηλεόραση, αλλά και το ART TV του Βασίλη Γκανιάτσα τότε!

Ευχαριστώ για την..."ακρόαση" είμαι στη διάθεσή σας σαν σχετικός με το αντικείμενο για οτιδήποτε ...

Λάμπρος Σαλαμούρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...