Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Γιάννης Νάκης για τα υδάτινα "φιλέτα" των Τζουμέρκων...

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Γιάννης Νάκης, επικεφαλής του συνδυασμού της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, έστειλε μια ανακοίνωση, σχετικά με την ανοιχτή επιστολή εκπροσώπων, φορέων και συλλόγων της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, που σας είχα πει εδώ...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικών Τζουμέρκων είναι κατηγορηματικά αντίθετη και θα αντιπαλέψει την μετατροπή και των Τζουμέρκων σε φιλέτα για τα κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα, καθώς και την παράδοση των φυσικών πόρων της περιοχής (ποτάμια, δάση κ.λ.π.) στο ασύδοτο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Στη βάση αυτή εδώ και χρόνια είμαστε αντίθετοι στην έγκριση αδειών και εγκτάσταση υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αιολικών πάρκων, μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή των Τζουμέρκων, που εκτός του σπάνιου φυσικού της πλούτου είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000. Ευνόητο είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιοχές της χώρας μας.  
Άλλωστε είναι κοινή η διαπίστωση, ύστερα και από την εμπειρία μας με τη λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού έργου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα, ότι τα έργα αυτά δεν... 

...είναι συμβατά με το φυσικό περιβάλλον, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια η εγκατάσταση  τριών ακόμα υδροηλεκτρικών στα Θεοδώριανα ( δύο από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ένα από την εταιρεία ΕΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), αλλά και στα άλλα ποτάμια των Τζουμέρκων ( 21 άδειες παραγωγής για μικρά Υ/Η από τη ΡΑΕ στους Δήμους Κεντρικών και Βόρειων Τζουμέρκων και 2 άδειες για μεγάλα αιολικά πάρκα), θα έχουν τραγικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στη χλωρίδα, πανίδα και στο μικροκλίμα της περιοχής μας. Επομένως όλοι οι φορείς σε συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις και τους Δήμους, θα πρέπει άμεσα να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες για δυναμικούς αγώνες με σκοπό την αποτροπή της κατασκευής των παραπάνω έργων.
Είναι γεγονός ότι η μέχρι τώρα επιβίωση και η όποια ανάπτυξη της περιοχής των Τζουμέρκων, στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας, που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται με τραγικές συνέπειες. Για να διατηρηθεί  η κτηνοτροφία και για να αναπτυχθεί χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα προσφέρει στους κτηνοτρόφους εγγυημένες και ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα τους για να μην εκβιάζονται από τους μεγαλέμπορους, που θα προσφέρει φτηνές ζωοτροφές και φάρμακα καθώς και κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό της ζωικής παραγωγής και των εγκαταστάσεων .  Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα από τις ολέθριες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με τις ποσοστώσεις, τις χωρίς περιορισμό εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που τελικά διώχνουν τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους από το επάγγελμα.
Οι ανυπέρβλητες φυσικές ομορφιές και το περιβάλλον, τα ιστορικά μνημεία ( πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, μονοπάτια κ.ά)  και ο λαϊκός πολιτισμός, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και αυτά πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.  Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η βελτίωση των αναγκαίων υποδομών (οδικό δίκτυο, υπηρεσίες, δημόσια υγεία, παιδεία, πολιτισμός). Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, τη σωστή  παροχή  υπηρεσιών, την τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και ικανοποιητικό εισόδημα στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους για να μείνουν στον τόπο τους και θα ενισχύσουν τον αγροτοτουρισμό.  Σε κάθε περίπτωση όμως για να σταματήσει η ερήμωση, η φτώχια και η ανεργία που πλήττουν κυρίως τα Τζουμέρκα, χρειάζεται και μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, διαμετρικά αντίθετη με την εφαρμοζόμενη που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και το μονοπωλιακό κεφάλαιο.  
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε. , έχει την άποψη ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, τα νερά , τα δάση, ο φυσικός πλούτος,  είναι λαϊκή περιουσία. Δεν αποτελούν εμπόρευμα και θα πρέπει να αξιοποιούνται και να προσφέρονται δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές από δημόσιες κοινωνικοποιημένες υπηρεσίες. Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν από μια λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Γιάννης Νάκης
Υποψήφιος    Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...