Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τα συμφέροντα βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον...

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
47100 Ανέζα, Δήμος Αρταίων
Email:amvrakikos@gmail.com
Αρ. πρ. 13/05.09.11

Προς     
Περιφέρεια Ηπείρου
Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης –κα Πρόεδρο Τ. Καλογιάννη
Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου
Πλ. Πύρρου 1
45221 Ιωάννινα

Κοιν.:    -Μέλη της Περιφ. Επιτροπής Περιβάλλοντος
                Μ.Μ.Ε.

Θέμα: Γνωμοδοτήσεις για το περιεχόμενο Μ.Π.Ε Ιχθυοκαλλιεργειών εντός του Αμβρακικού
            (συνεδρίαση της 7ης.09.11, θέματα με αριθμό 3 και 4)

Σχετικά με την γνωμοδότηση για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων της Ιχθυοκαλλιεργητικής ΠΩΓΩΝΙΤΣΑ ΕΠΕ (δυναμικότητας 230 τόνων) και ανανέωση και διπλασιασμό της παραγωγής της Ιχθυοπαραγωγικής ΛΑΣΚΑΡΑ Α.Ε. (δυναμικότητας από 239 σε 460 τόνους) σας υπενθυμίζουμε...

...τόσο την μελέτη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έγινε το 2009 όσο και του Δικτύου ΩΚΕΑΝΟΣ του Πανεπιστημίου Πατρών που έγινε υπο την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2008 και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, ως και τα αποτελέσματα των προημερίδων της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, όπου έχει καταγραφεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του βυθού του Αμβρακικού καλύπτεται από ανοξικές μάζες, εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων που δέχεται καθημερινά και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση των οργανικών φορτίων και εξυγείανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μεγάλη επιβάρυνση με οργανικά φορτία προκαλούν και οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες, εξ αιτίας των τροφών που πέφτουν στο βυθό, των αντιβιοτικών και των χημικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καθαρισμό των διχτυών των κλουβών. Σε υποβρύχια αυτοψία που κάναμε στις 05.09.11 στο βυθό της παράκτιας περιοχής της Λασκάρας, μεταξύ των ιχθυοκαλλιεργειών ΛΑΣΚΑΡΑ Α.Ε. και ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ, ο βυθός μοιάζει με νεκροταφείο οστράκων, χωρίς καθόλου βλάστηση, θολά νερά με πολλές φερτές ύλες.
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε πριν πάρετε οιαδήποτε απόφαση να ενημερωθείτε τόσο εσείς όσο και τα άλλα μέλη της επιτροπής για τα αποτελέσματα των μελετών των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πατρών τις οποίες μπορείτε να ζητήσετε από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και να ενεργήσετε τα δέοντα για την απορρύπανση και εξυγείανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Αμβρακικού Κόλπου.

ΚΕΝΤΡΙ: Οι μελέτες υπάρχουνε, οι ειδικοί συμφωνούνε και για το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή και για το τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση. 
Για τους πολιτικούς όμως, για τους αιρετούς μας, αυτά είναι "ψιλά γράμματα". 
Άλλα είναι τα κριτήρια που έχουνε όταν παίρνουν τις αποφάσεις τους. 
Με πρόσχημα την διευκόλυνση της ανάπτυξης, καταδικάζουνε τον Αμβρακικό σε μαρασμό και τους κατοίκους που ζούνε γύρω του σε υπανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...