Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Μανιφέστο κατά του ισλαμικού ολοκληρωτισμού




“Μαζί αντιμετωπίζουμε το νέο ολοκληρωτισμό
Αφού ξεπεράστηκε ο Φασισμός, ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός, ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα μια νέα παγκόσμια απειλή ολοκληρωτισμού, τον Ισλαμισμό.
Εμείς, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, απευθύνουμε αυτή την έκκληση για αντίσταση στο θρησκευτικό ολοκληρωτισμό και για την προώθηση της ελευθερίας, της ισότητας των ευκαιριών και των κοσμικών αξιών σε όλους τους τομείς.
Τα πρόσφατα γεγονότα, που συνέβησαν μετά τη δημοσίευση των σκίτσων του ‘Muhammed’ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, έχουν αποκαλύψει την αναγκαιότητα του αγώνα για αυτές τις παγκόσμιες αξίες. Αυτόν τον αγώνα δεν θα τον κερδίσουμε με τα όπλα, αλλά σε ιδεολογικό επίπεδο. Δεν πρόκειται για σύγκρουση των πολιτισμών, δεν αποτελούν φαινόμενα αντίθεσης μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Είμαστε μάρτυρες ενός παγκόσμιου αγώνα που φέρνει σε αντιπαράθεση τους δημοκρατικούς ανθρώπους με τους συνηγόρους της θεοκρατίας.
Όπως όλοι οι ολοκληρωτισμοί, έτσι και ο Ισλαμισμός έχει ανατραφεί από τους φόβους και τις απογοητεύσεις. Οι κήρυκες του μίσος έχουν στοχεύσει σε αυτά ακριβώς τα συναισθήματα, ώστε να σχηματίσουν τάγματα που προορίζονται να επιβάλλουν στον κόσμο την ανελευθερία και την ανισότητα. Χωρίς περιστροφές και κατηγορηματικά αναφέρουν: Μπροστά στην απόγνωση που διακατέχει εκατομμύρια ανθρώπων δικαιολογείται η επιλογή του σκοταδισμού, του ολοκληρωτισμού και του μίσους. Ο Ισλαμισμός είναι μια αντιδραστική ιδεολογία που σκοτώνει την ισότητα, την ελευθερία και τους κοσμικούς θεσμούς, όπου υπάρχουν.

Η επιτυχία του Ισλαμισμού μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια κυριαρχία: Ο άνδρας θα είναι κυρίαρχος της γυναίκας και οι Ισλαμιστές θα επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε όλους τους άλλους. Για να αντισταθμιστεί αυτό, θα πρέπει να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των ανθρώπων που καταπιέζονται ή υφίστανται διακρίσεις.
Απορρίπτουμε την ιδέα του «πολιτισμικού σχετικισμού», η οποία συνίσταται στην αποδοχή της άποψης, ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της μουσουλμανικής κουλτούρας θα πρέπει να στερούνται το δικαίωμα της ισότητας, της ελευθερίας και των κοσμικών αξιών στο όνομα του σεβασμού της πολιτισμικής ταυτότητάς τους και των παραδόσεών τους. Αρνούμαστε να αποκηρύξουμε το κριτικό πνεύμα μας από φόβο μήπως κατηγορηθούμε για "ισλαμοφοβία", μια ατυχή έννοια που συγχέει την κριτική του Ισλάμ ως θρησκείας με το στιγματισμό των πιστών του.
Επικαλούμαστε την οικουμενικότητα της ελευθερίας της έκφρασης, έτσι ώστε το κριτικό πνεύμα να μπορεί να εκφράζεται σε όλες τις ηπείρους, ενάντια σε όλες τις καταχρήσεις και σε όλα τα δόγματα.
Απευθύνουμε έκκληση προς τους δημοκράτες και τα ελεύθερα πνεύματα όλων των χωρών μας ώστε να καταστήσουμε τον αιώνα μας αιώνα Διαφωτισμού και όχι σκοταδισμού".

Ayaan Hirsi Ali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...