Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Μεγάλη επιτυχία του Βαρκοσυλλαλητηρίου, παρά τις Ν.Δικές απουσίες!!!
















Συνωστισμός αλιευτικών σκαφών το Σάββατο 4 Ιουλίου για να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία της Πολιτείας στη λήψη μέτρων για την απορρύπανση και ανανέωση των νερών του Αμβρακικού Κόλπου και την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών.
Απούσες και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας, προφανώς γιατί δεν είχαν τι να πούνε.
Παρευρισκόταν μόνο ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Πρέβεζας, εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας, εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Αγρίων Ζώων, εκπρόσωπος της Ο.Α.Σ.Άρτας, οι Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο βουλευτήςΕεπικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης.
Στη κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου Παύλος Χαραλάμπους ανέφερε γιατί ο Αμβρακικός έχει έλλειψη οξυγόνου και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία μεταξύ των οποίων είναι και η απομάκρυνση ολων των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου μίλησε για έλλειψη πόρων, αρμοδιοτήτων και στελέχωσης της νομαρχίας για να μπορεί να ελέγχει τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και κυβερνητική υποκρισία όσον αφορά τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και την άσκηση από τον Περιφερειάρχη των αρμοδιοτήτων του.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου δημιουργεί όλα τα προβλήματα και τάχθηκε υπερ της απομάκρυνσης των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό.
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας Δημήτρης Κοτσόργιος επεσήμανε ότι από την σημερινή διαμαρτυρία λείπουν αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, οι ιχθυοκαλλιεργητές και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον τους να απομακρυνθούν απο τον Αμβρακικό. Ανέφερε επίσης ότι η υποξική ζώνη επεκτείνεται ραγδαίως στα αβαθή νερά του κόλπου και ότι θα έχουμε φαινόμενα όπως στη Βαλτική και στο κόλπο του Μεξικού και πρέπει η Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα.
Ο επρόσωπος της Ο.Α.Σ.Α. Σήφης Γείτονας ανέφερε ότι η Ομοσπονδία ζήτησε απο τον Νομάρχη Αρτας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να αρχίσει αμέσως η απονιτροποίηση, αλλά δεν εισακούστηκε.




Μετά τις ομιλίες όλοι οι ψαράδες επιβιβάστηκαν στα σκάφη τους και έκαναν συμβολικό αποκλεισμό του διαύλου Ακτίου - Πρέβεζας.
από Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Περοχής Αμβρακικού

ΚΕΝΤΡΙ : Ειπα να μην κάνω δικό μου "ρεπορτάζ" από την κινητοποίηση, αλλά να σας φέρω σε επαφή με το blog του Συλλόγου, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την σωτηρία του Αμβρακικού. Δεν μπορώ όμως να μην πω ότι η απουσία των Νομαρχών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, καθώς και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, σχολιάστηκε πολύ άσχημα από τους παρόντες. Δύο κοινά τους ενώνουν:
α) με τις αποφάσεις τους για αθρόες νέες αδειοδοτήσεις και επεκτάσεις υφισταμένων, αλλά και με τις παραλείψεις ελέγχων σε ρυπογόνες εστίες, βαρύνονται με πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την όλο και αυξανόμενη ρύπανση του Αμβρακικού,
β) συμπτωματικά(;) ανήκουν και οι τρείς στο κυβερνών κόμμα. Τι να υποθέσω; ότι η Ν.Δ. αδιαφορεί για το Περιβάλλον, ή οι συγκεκριμένοι νοιώθουν ενοχές και τύψεις για την ακολουθούμενη κεντρική πολιτική και δεν μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...