Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Οργανισμοί με... πήλινα ποδάρια!!!

Το παρακάτω κείμενο μου το έστειλε ο Γιάννης Ρέντζος, Δημοτικός σύμβουλος στην Πρέβεζα, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο". 
Είναι ένα σχόλιο πάνω στην ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Πρέβεζας....


Νέος οργανισμός, παλιός ισολογισμός και στο βάθος Πρέβεζα
Στο πολύ βάθος όμως. Στριμωγμένη. Αυτό το συμπέρασμα βγάζουμε από διάφορα δεδομένα σχετικά, άλλωστε, με την πρόσφατη (31 Οκτωβρίου 2011) συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
H ψήφιση του «Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας» (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Πρέβεζας ήταν το πρώτο θέμα, και το σπουδαιότερο της συνεδρίασης. Το κείμενο της εισήγησης είχε για αφετηρία μια σύντομη περιγραφή της φυσιογνωμίας της δημοτικής περιφέρειάς μας. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που τα υπεύθυνα στελέχη του Δήμου έφεραν σε πέρας τη σύνταξη μιας σημαντικής εισήγησης και ανέδειξαν, έστω και εν συντομία, την Πρέβεζα σαν πόλη και ύπαιθρο. Και είναι σημαντικό πως ξεκάθαρα, σε εποχή κρίσης, ο Δήμος «διαπίστωσε» την ανάγκη όλων των υπαλλήλων του, στις θέσεις που υπηρετούν, με όλα τα αρνητικά που μπορεί να έχει η συγκέντρωση των υπηρεσιών της διοίκησης σ’ αυτό το νοτιότατο άκρο του δημοτικού εδάφους.
Η διαδικασία στο σύνολό της ήταν ενταγμένη στο νόμο του «Καλλικράτη». Η «Ελληνική εταιρία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης» (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), μέσω του Υπουργείου εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είχε διαβιβάσει ένα πρότυπο Οργανισμού που ακολουθήθηκε και για τη σύνταξη του πρεβεζάνικου Οργανισμού του Δήμου.
Επειδή είναι από όλους παραδεκτή πια η αποσάθρωση κάθε παραγωγικής δομής σε όλο το έδαφος του Δήμου μας, που σημειώθηκε αυτή την τριακονταετία, προβάλαμε 1) μια αποκεντρωμένη ανασυγκρότηση του Δήμου (πράγμα άλλωστε που ακούστηκε και από άλλη πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου) και 2) την ανάληψη μιας καθοδηγητικής αναπτυξιακής προσπάθειας εκ μέρους του Δήμου, που να εγγράφονται «καταστατικά» στο νέο Οργανισμό.
Γιατί «αποκεντρωμένη ανασυγκρότηση του Δήμου»; Γιατί νέο κοίταγμα στην ύπαιθρο, τους οικισμούς και τα χωριά μας; Γιατί «προ-Καποδιστριακή» ιδεολογία για τις παλιές κοινότητές μας; Στο τέλος αυτής της αποσαθρωτικής τριακονταετούς διαδρομής δεν χρειάζονται τεχνικά επιχειρήματα. Υπενθυμίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πικρία του κάθε Πρεβεζάνου για την περιθωριοποίηση της πόλης μας από το κέντρο-Αθήνα, που ζήσαμε και ζούμε και που δε θέλουμε να επαναληφθεί με περιθωριοποίηση της υπαίθρου μας από το κέντρο-Πρέβεζα. Υπενθυμίσαμε ακόμα την υποχρέωση της Πρέβεζας απέναντι στην ύπαιθρο και τους οικισμούς της (τα «διαμάντια» μας είπαμε), αφού εμείς οι «σπουδαίοι» Πρεβεζάνοι της πόλης αντιμετωπίζαμε περιφρονητικά έως ρατσιστικά τους «χωριάτες». Δεν πρέπει να συμβάλουμε στην αναπαραγωγή της εσωτερικής γεωπολιτικής «κέντρο/περιφέρεια», αυτής της γεωπολιτικής που γέννησε τον καρυωτακισμό της περιφρόνησης της περιφέρειας, της επαρχίας, της «πρέβεζας» (της κάθε «πρέβεζας»). Τώρα που οι υπάλληλοι του Δήμου μας και της «Νομαρχίας» μας είναι σε μεγάλο βαθμό ντόπιοι πρέπει να σκεφτούμε σαν ντόπιοι, έστω και αν χρειάζονται  κάποιες υπηρεσιακές μετακινήσεις αναζωογόνησης της περιφέρειάς μας.
Εκτός από εδαφική δράση (κέντρο – περιφέρεια), η ανάληψη μιας καθοδηγητικής αναπτυξιακής προσπάθειας εκ μέρους του Δήμου μπορεί να έχει και κλαδικό περιεχόμενο. Έχουμε ζήσει την αποβιομηχάνιση του Δήμου μας αλλά έχουμε την πεποίθηση πως η πρεβεζάνικη παράδοση (σε όσους την ξέρουν και σε όσους την τιμούν) αποτελεί υποθήκη. Κοιτάξτε την Πρεβεζανιτοπούλα που πίνει το ΜΠΙΡΑΜ της στον Άγιο Θωμά. Είναι σύγχρονή μας, του 2011. Δεν μας λένε πως γυρνάμε ολοταχώς στο 1960; Έ, λοιπόν από την εποχή εκείνη προέρχεται και η (μονταρισμένη) διαφήμιση. Θεωρούμε πως ακόμα και η εμφιάλωση ντόπιων αναψυκτικών μπορεί να αποτελέσει πρόταση εκβιομηχάνισης. Όπως γινόταν τότε, κάτω από την Αστυνομία, δίπλα στην Alpha Bank (Τράπεζα Άλφα), από το Νικηφόρο Γαβανόζη, (τι σύμπτωση, απέναντι από τη άτυχη μακαρονοποιία μας). Να πούμε εδώ πως οι οικονομολόγοι διδάσκουν πως τα προϊόντα που έχουν κύριο συστατικό τους που βρίσκεται παντού (όπως το νερό της κόκα-κόλας και των άλλων αναψυκτικών) παράγονται με κέρδος επί τόπου, χωρίς μεταφορικά έξοδα. Όλες οι γερμανικές μπυραρίες είναι εργοστάσια παραγωγής αλλά και κέντρα ζυθοποσίας στην καρδιά της πόλης, αφού εκεί βρίσκεται ο κόσμος που θα καταναλώσει. Άρα και οι μικρές βιομηχανίες αναψυκτικών μπορούν να έχουν έδρα στο έδαφος του Δήμου μας. Οι τόσο προοδευτικοί πρεβεζάνοι έμποροι, που είναι όμως παγιδευμένοι στη διάδοση της αμερικάνικης κόκα-κόλας, μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Και ο Ωρωπός (που δεν τον ξεχνά ο λαός) μπορεί να κάνει το ίδιο για την τυποποίηση των υπέροχων κρασιών του.
Είπαμε όμως πως χρειάζεται εδώ ανάληψη μιας καθοδηγητικής αναπτυξιακής προσπάθειας από το Δήμο. Ο νέος Οργανισμός – κάναμε και συγκεκριμένες προτάσεις τροπολογιών στη συνεδρίαση – δεν φαίνεται να είναι τέτοιο εργαλείο. Είναι παγιδευμένος στο πρότυπο του Καλλικράτη-ΕΕΤΑΑ. Ναι. Διαβάζοντας το πρότυπο της ΕΕΤΑΑ, είδαμε 22 αναφορές στον κλάδο του τουρισμού αλλά μόνο τέσσερις στη βιομηχανική μεταποίηση. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία από καμιά μεριά. Ούτε από τους αιρετούς, πλειοψηφία και λοιπές παρατάξεις, ούτε από τους υπαλλήλους μας ούτε από τον πρεβεζάνικο λαό.

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ;

Ένας συνεργάτης μας λέει : Μην το ψάχνουμε. Ο Δήμος επιδοτεί την κόκα-κόλα. Πώς; Μα είναι απλό. Η  κόκα-κόλα δεσμεύει τα μικρά μαγαζιά και τα περίπτερα με το “δωρεάν” ψυγείο. Τους κάνει μεγάλη διευκόλυνση στην παροχή του ψυγείου αλλά τους απαγορεύει να πωλούν άλλα αναψυκτικά. Όμως το ψυγείο πρέπει να το πληρώνουν στο Δήμο αφού πιάνει τετραγωνικά μέτρα μπροστά στο  μικρό μαγαζί ή δίπλα στο περίπτερο. Άλλα ο Δήμος είναι “άνετος” με την επιβολή και είσπραξη του σχετικού χαρατσώματος, οπότε το ογκώδες ψυγείο μένει εκεί δωρεάν. Έτσι ο Δήμος επιδοτεί έμμεσα την κόκα-κόλα. Άρα ο Δήμος αντιστρατεύεται μια τοπική βιομηχανία που θα έδινε λίγα αναψυκτικά σε μικρότερα ψυγεία μιας μικρότερης τοπικής ψυκτικής βιομηχανίας.  
H ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 
Να πούμε πως την ίδια μέρα, 31 Οκτωβρίου 2011, προηγήθηκε στο Δημαρχείο και μια άλλη σοβαρή συνεδρίαση, ειδική, αφιερωμένη στην έγκριση απολογισμών και ισολογισμών των δήμων που συγκροτούν τον καλλικρατικό δήμο μας, δηλαδή της Πρέβεζας, του Λούρου και του Ζαλόγγου, για το περσινό οικονομικό έτος 2010. Κέντρο βάρους αποτέλεσε ο Δήμος Ζαλόγγου, με την καταστροφή, τις ημέρες των δημοτικών εκλογών, του σκληρού δίσκου. Επισημάναμε, βέβαια, και αναδείξαμε και άλλες ατασθαλίες. Ο νομοθέτης κλείνει το μάτι στους Δημάρχους επιτρέποντας να κατατμήσουν δαπάνες σε εξαχίλιαρα για να παρακάμψουν διαδικασίες και ελέγχους. Αυτές είναι φανερές ψηφοθηρικές διευκολύνσεις (λαμογιές…) νόμιμες αλλά ανήθικες! Τις καταδικάσαμε ως τέτοιες.
Σαν παλιό σινεμά! Στη γαλλική ταινία «Στην αρχή» (του Ξαβιέ Ζιανολί, 2009) με το Φρανσουά Κλουζέ, την Εμανουέλ Ντεβός και το Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ένας «τύπος» κατάφερε να κοροϊδέψει τους πάντες, να κατασκευάσει ένα δρόμο (καλά διαβάσατε) με πλήρη αποδοχή της κοινωνίας και αδυναμία των αρχών να κάνουν έλεγχο, και να διεκδικήσει τα σχετικά φουσκωμένα οικονομικά του δικαιώματα. Φυσικά και τις αμοιβές του προσωπικού. Πολλοί συμπατριώτες μας διεκδικούν τώρα αμοιβές για δουλειές που είναι ολοφάνερο πως έγιναν και για άλλες για τις οποίες δεν φαίνεται να ακολουθήθηκαν φανερές διαδικασίες. Τι γίνεται; Πόσα χρωστάει ο Δήμος μας;  Πήραμε αρκετές απαντήσεις από τους ορκωτούς λογιστές αλλά τα ερωτήματά μας είναι περισσότερα. Η Κινηματογραφική λέσχη Πρέβεζας (ΚΛΠ) θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία να λάβαινε μέρος στο …κυνήγι του κλέφτη.
Γιάννης Ρέντζος,
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

ΚΕΝΤΡΙ: Όπως και στην Άρτα, έτσι και στην Πρέβεζα, η ουσία είναι μία: Οι Οργανισμοί ψηφίστηκαν στο παρά πέντε πριν τελειώσει η διορία από το νόμο, μόνο και μόνο για να βγει η υποχρέωση και να μην χαθεί η διαχειριστική επάρκεια.
Ούτε που ασχολήθηκε κανένας σοβαρά με τους στόχους και τις ανάγκες του Δήμου, ούτε τίποτε...
Κι αν θέλετε την γνώμη μου, αυτοί οι Οργανισμοί δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ, γιατί παίρνουν αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα, βάζουν και μερικές γιρλάντες για ομορφιά, χωρίς όμως να λογαριάζουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και η Αθήνα το μόνο που λέει είναι "Κόψτε"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...