Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο δικός μας Ελπιδοφόρος...


Ιστορία είναι η μελέτη των ανθρώπων μέσα στο χρόνο, των κοινωνιών που αυτοί δημιούργησαν και της εξέλιξης τους. Η μελέτη, με τον τίτλο «Άρτα 1881-1941» καθιστά την ιστορία ενδιαφέρουσα, απαραίτητη και χρήσιμη για τις κοινωνίες του σήμερα. Ενδιαφέρουσα, γιατί το αντικείμενο της είναι οι άνθρωποι, απαραίτητη γιατί μελετώντας τους ανθρώπους και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εκείνοι λειτούργησαν, διαμορφώνεται η ταυτότητα των σύγχρονων ανθρώπων σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα αναπτύσσεται η ικανότητα τους να κατανοούν το σύγχρονο κόσμο, επιπλέον, δε, χρήσιμη, γιατί η μελέτη αυτή ευνοεί την ανάπτυξη μιας διερευνητικής, κριτικής και ανήσυχης για τα πράγματα σκέψης.

Κάθε τόπος, αστικός ή αγροτικός, εγγράφεται στο χρόνο και περικλείει ιστορία. Η ιστορία αυτή έχει αφήσει τα ίχνη της στο χώρο, στα αρχεία του τόπου, στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων, στο ίδιο το τοπίο, στα κτήρια και στα κτίσματα, στους δρόμους και στα χωράφια, στα ποτάμια και στα λιμάνια, στο σύνολο των όψεων του τόπου και της κοινωνίας του. Τα πάντα μπορούν αν ερωτηθούν κατάλληλα, ν' αποκριθούν, να απαντήσουν για το παρελθόν του τόπου, το κοντινό ή μακρινό. Η στροφή στην τοπικότητα και στις περιφερειακές πολιτισμικές ταυτότητες, όταν δεν συνιστά πράξη τοπικιστικής περιχαράκωσης αλλά δημιουργικό τρόπο να διαλεγόμαστε με το οικουμενικό, μπορεί να γίνει λεωφόρος για αποδοτικά πνευματικά ταξίδια αντίστασης σε μια παγκοσμιοποίηση που θέλει τον κόσμο ομοιογενή και τον άνθρωπο μονοδιάστατο. Ο τόπος, ως ιδιαίτερη πατρίδα ή ως παράθυρο στον κόσμο, παρ' όλες τις θεωρίες περί «απεδαφοποίησης του πολιτισμού», μπορεί να είναι και τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά, να διεκδικούμε το δικαίωμα σ' ένα διαφορετικό βλέμμα.



Από αυτές τις σκέψεις πραγματοποιήθηκε η συγγραφή του ιστορικού βιβλίου «Άρτα 1881-1941» με στόχο να γίνει η σύνθεση της εικόνας μιας ιστορικής εποχής της Άρτας από τη δεκαετία του 1880 μέχρι το 1941.
Το βιβλίο δίνει μία κατατοπιστική ιστορική αφήγηση περιγράφοντας την ιστορική διαδρομή της πόλης σε παράλληλη ιστόρηση με τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ελλάδα.
Ακολουθούν κείμενα από τον τύπο τα περιοδικά και από αδημοσίευτα αρχεία που μας φωτίζουν την καθημερινή ζωή. Το κεφάλαιο με το απάνθισμα μας φέρνει στο φως άγνωστες φωτογραφίες και μαζί με τις διαφημίσεις της περιόδου 1925-1941 μας συνθέτουν μια όμορφη εικόνα της Άρτας. Και όλα αυτά έγιναν με την προσπάθεια να δοθεί η αντικειμενική και πραγματική εικόνα της πόλης της Άρτας.
Το ιστορικό βιβλίο –λεύκωμα «Άρτα 1881-1941», του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ από την πρώτη στιγμή σας κερδίζει. Η ανάγνωση του είναι μία απόλαυση γιατί θα γνωρίσετε τις άγνωστες πτυχές της Άρτας. Και το κυριότερο θα αισθανθείτε υπερήφανοι για τους παππούδες ή τους προγόνους σας.

ΚΕΝΤΡΙ: Το αντέγραψα από εδώ και το αναδημοσιεύω με χαρά, γιατί ο Ελπιδοφόρος, τιμάει το όνομά του, δείχνοντάς μας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν χρειάζονται τήβενους, βραβεία και Ακαδημίες για να μπορούν να ονομαστούνε λόγιοι και εραστές του πολιτισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...