Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Οι Σάιλοκ ή πόσο κοστίζει μια λίβρα σάρκα;


Σήμερα Τρίτη 13 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης ανεβάζει στο Θεατράκι του Κάστρου τον "Έμπορο της Βενετίας" του Σέξπηρ στις 9:30 το βράδυ. Η παράσταση είναι ενταγμένη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΗ» του Δήμου Αρταίων...
Όταν πρωτοάκουσα στο ράδιο να διαφημίζεται η παράσταση χάρηκα που ένα τέτοιο έργο με τόσο επίκαιρα μηνύματα θα παιχτεί στην Άρτα, αλλά από την άλλη σκέφτηκα ότι ίσως να "αδικηθεί" από τον χώρο, γιατί κακά τα ψέματα, το Θεατράκι έχει πάρα πολλές ελλείψεις σε όλους τους τομείς και μας ψιλοεκθέτει σαν πόλη. Μπορεί να είναι πολύ καλό για το ανέβασμα κάποιων παιδικών παραστάσεων, αλλά σοβαρές παραστάσεις, με σκηνικά, θιάσους, ηχητικές εγκαταστάσεις, δεν καλύπτονται από όσα μπορεί να παρέχει ο συγκεκριμένος χώρος.
Ούτε η σκηνή, ούτε τα καμαρίνια, αλλά ούτε και τα καθίσματα για τους θεατές είναι σε καλή κατάσταση. Θα μπορούσα να πω ότι είναι σε άθλια κατάσταση, αλλά τέλος πάντων, ας μην παραγκρινιάξω...
Πρόσφατο είναι το παράδειγμα με τους "Ιππείς" του Αριστοφάνη με τον θίασο Χαϊκάλη-Αρμένη που επειδή δεν χωρούσαν να περάσουν τα σκηνικά τους από το πορτάκι στο Θεατράκι μετακόμισαν και από "ΆΠΕΙΡΟΣ ΓΗ" έγιναν "Φιλελλήνια" και από Κάστρο πήγαν ...Νταμάρι!!!

Εντάξει, όλα αυτά είναι υποκειμενικά και θα μπορούσε κάποιος να βρει ένα σψρό επιχειρήματα για το ότι η λιτή διαμόρφωση στο Κάστρο ταιριάζει περισσότερο με το πνεύμα του έργου κτλπ, κτλπ.

Αυτό όμως που ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ...

Συγγνώμην φίλοι του Δημαρχείου, αλλά να βάζετε δίπλα-δίπλα στο site του Δήμου Άρτας αυτές τις δύο φράσεις είναι ιεροσυλία, για να μην πω κοροϊδία: "Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20€ και 15€ το φοιτητικό. Σε δύσκολες εποχές, εποχές οικονομικής κρίσης και ξενοφοβίας το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης επέλεξε ένα έργο δραματικά επίκαιρο."

Να με συγχωράτε κιόλας, δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς, αλλά όταν μια οικογένεια χρειάζεται minimum 60 ευρώ για να παρακολουθήσει την παράστααση, τότε ναι, μιλάμε για ένα επίκαιρο έργο, όπου "Χρήμα, δανεισμός, εκμετάλλευση, τοκογλυφία: αυτοί είναι οι κεντρικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους στρέφεται η ιστορία, έννοιες που συναντάμε καθημερινά πια όλοι μας στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες "ΚΑΙ στην Άρτα, θα πρόσθετα εγώ!!!

Εμ, βέβαια, γιατί μπορεί να υποχρεώνεται ο σύγχρονος νοικοκύρης να κάνει το σκ@τό του παξιμάδι, για να τα βγάλει πέρα με τους Σάιλοκ που έμπλεξε, αλλά να του ζητάτε κι εσείς από πάνω να κόψει και μια λίβρα σάρκα για το εισιτήριο, για παράσταση που εντάσσεται σε Δημοτική Πολιτιστική εκδήλωση, ε, αυτό πάει πολύ!!!

Πού να ήταν και ανένταχτο το έργο δηλαδή, πόσα θα ζητάγατε τότε;

Για κάντε λίγο κράτει...

1 σχόλιο:

  1. Στη τιμή συμπεριλαμβάνεται και το αίμα;
    Ά ρε κατακαημένε Σαίξπηρ τι σού 'μελε να πάθεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...