Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Οι αμετανόητες αμαρτωλές Μαγδαληνές της Άρτας...

Σήμερα γιορτάζουνε οι Μαγδαληνές κι έχω να στείλω ένα δωράκι κατά Δημαρχείο μεριά...
Εκεί βλέπετε έχουν μαζευτεί οι εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσες περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς καμμιά τους δεν παρουσιάζεται μεταμελημένη να ξεπλένει με δάκρυα και μύρο τα πόδια του Κυρίου τους, του λαού της Άρτας δηλαδή!!!

Το δωράκι περιλαμβάνει μια ανοιχτή επιστολή που ταυτόχρονα είναι και μια αίτηση ανάκλησης για το διαβόητο πια θέμα της παραχώρησης των Ψαροπλιών για 25 χρόνια σε γνωστούς-άγνωστους: Αρκεί κάποιος να δει ποιοί παρέλαβαν τα τεύχη δημοπράτησης για να πάρετε μια ιδέα.



Λοιπόν το δώρο των Αρτινών πολιτών προς την Δημοτική Αρχή λέει:


Ανοιχτή επιστολή – Αίτηση ανάκλησης πολιτών της Άρτας

Προς τον κ. Δήμαρχο Αρταίων Παναγιώτη Οικονομίδη

Θέμα: Παραχώρηση των ιστορικών Ψαροπλιών σε ιδιωτικές Εταιρείες

Κύριε Δήμαρχε Αρταίων
Γνωρίζετε πως σημαντικός αριθμός πολιτών της Άρτας εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη μελέτη και την προκήρυξη ανοιχτής δημοπρασίας για τον «εκσυγχρονισμό και επέκταση του κτιριακού συγκροτήματος των Ψαροπλιών». Πρόκειται ουσιαστικά για παραχώρηση δημοτικής περιουσίας σε ιδιωτικές εταιρείες, με δικαίωμα να την εκμεταλλεύονται για 25 χρόνια, εισπράττοντας τα ενοίκια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που προβλέπεται να δημιουργηθούν στον εν λόγω χώρο. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απόφαση που περιφρονεί βάναυσα τους φορείς και τους πολίτες και στρέφεται κατά της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της πόλης. Ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους του ιστορικού κέντρου της αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και χαρίζεται κυριολεκτικά άνευ όρων στην ασυδοσία της κερδοσκοπίας.

Γνωρίζετε, επίσης, πως η πόλη μας έχει ανάγκη από μια νέα κουλτούρα δόμησης και αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων. Η Άρτα έχει ανάγκη από χώρους τέχνης και πολιτισμού (βιβλιοθήκες, αίθουσες καλλιτεχνικής δράσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στέκια νεανικής έκφρασης και κουλτούρας, ερασιτεχνικές μουσικές σκηνές). Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα – ούτε και ήταν μέσα στις προθέσεις σας να γίνει – ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ουσιαστική ανάπλαση των ελεύθερων χώρων της πόλης, ώστε η Άρτα της κλασικής, της βυζαντινής και της νεότερης ιστορικής κληρονομιάς να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού και να καταστεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τους νέους ανθρώπους που αναζητάνε εναλλακτικές μορφές έκφρασης και δημιουργίας.

Γνωρίζετε, τέλος, πως η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ιωαννίνων με έγγραφό της, το οποίο επισυνάπτουμε, διαβίβασε προς τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού φάκελο με θέμα το χαρακτηρισμό «ως μνημείου της Ψαραγοράς – “Ψαρουπλιά” στην Άρτας», προκειμένου να αποφανθεί σχετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).

Ύστερα από την τελευταία αυτή σημαντική εξέλιξη, οι πολίτες της Άρτας που υπογράφουμε το κείμενο αυτό,

1. θεωρούμε πως συνιστά νομικό και ηθικό χρέος της δημοτικής αρχής να συγκαλέσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα πάνω στο θέμα, με τη νέα τροπή που αυτό παίρνει, καθώς δημιουργούνται νέα πλέον δεδομένα από τα δημόσια έγγραφα αρμόδιων φορέων και δρομολογούνται αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών που πρόκειται να ακυρώσουν ολόκληρη την έως τώρα διαδικασία την οποία επιλέξατε,

2. κρίνουμε πως η αγνόηση των σχετικών δημόσιων εγγράφων και η αποσιώπηση της νέας αυτής εξέλιξης αποβαίνει σε βάρος των πολιτών, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον να κινητοποιηθούν και να προσφύγουν αρμοδίως, βάσει του άρθρου 24 του συντάγματος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του οποίου «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός» και την παράγραφο 6, με την οποία «τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος».

3. εκφράζουμε την απόλυτη βεβαιότητά μας πως τυχόν σπουδή σας να προχωρήσετε τη διαδικασία μέσα στις προθεσμίες που έχετε ορίσει, δηλαδή την 21 Ιουλίου για την παραλαβή από τους ενδιαφερομένων των σχετικών τευχών και τη 10 Αυγούστου για την υποβολή των φακέλων συμμετοχής, θα σημάνει υπέρογκα οικονομικά βάρη για τους πολίτες, στην περίπτωση που ακυρωθεί η διαδικασία και εγείρουν οι συμμετέχοντες εργολάβοι τις νόμιμες αξιώσεις τους,

4. επισημαίνουμε πως σε τυχόν ολιγωρία της δημοτικής αρχής για την ανάκληση της απόφασης, οφείλουν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες οι δημοτικοί σύμβουλοι για να μη γίνουν συνεργοί σε μια παράνομη διαδικασία, δεδομένου ότι περιήλθε σε γνώση τους το κρατικό δημόσιο έγγραφο, το οποίο συνιστά για την τοπική κοινωνία μια νέα πραγματικότητα,

5. καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε σχετική με το θέμα επιτροπή, αντιδρώντας σε μια διαδικασία η οποία θα βαρύνει πολλαπλά (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά) τις επόμενες γενιές και θα καταγραφεί ως μια ταπεινωτική πράξη εκποίησης και μεταμόρφωσης μιας από τις πιο όμορφες και πιο γραφικές γωνιές της πόλης μας.

6. δηλώνουμε πως δεν πρόκειται, μέσα σ’ ένα τοπίο σκοπιμοτήτων και αδιαφορίας, να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα κανενός διαγωνισμού, καθώς είναι βέβαιο πως αυτό στρέφεται σαφώς εναντίον των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας. Στη συνείδηση των πολιτών της Άρτας η Ψαραγορά παραμένει πάντα ένας χώρος λαϊκός, ένας χώρος κοινωνικής ζωής, ένας χώρος που του αξίζει να κηρυχτεί διατηρητέος και να συνιστά μια γέφυρα που ενώνει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Κύριε Δήμαρχε Αρταίων

Σας καλούμε να αντιμετωπίστε με τη δέουσα ψυχραιμία και τον προσήκοντα σεβασμό την πρόταση των πολιτών της Άρτας και να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες για την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και την ανάκληση της σχετικής απόφασης για τη δημοπράτηση του έργου, καλώντας να λάβουν μέρος στη σχετική συζήτηση και οι πολίτες και οι φορείς της πόλης.

ΚΕΝΤΡΙ: Ακολουθούνε 21 υπογραφές γνωστών συμπολιτών μας, σε αυτό το κείμενο, που περιττό να σας πω, κοινοποιείται παντού, όπου μπορείτε να φανταστείτε.
Απ' ότι μαθαίνω, όλο και περισσότεροι ρωτάνε για να μάθουνε πώς μπορεί να μπει και η δική τους υπογραφή στην ανοιχτή επιστολή.
Επίσης ρωτάνε όλο και περισσότεροι τι χρειάζεται να κάνουνε για να μην βρεθούνε προ εκπλήξεων Αυγουστιάτικα, ξέρεις εσύ...
Βλέπεις Πάνο μου, οι Αρτινοί προσέχουν πού βάζουν την υπογραφή τους...

ΥΓ: Αν αληθεύουν κάποιες πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα, τότε φαίνεται ότι τελικά ο φάκελος με τις καταγγελίες που έστειλε
στην Ιπποκράτους ο Γιάννης για τον Πάνο ήταν βαρύτερος από τον φάκελο με τις καταγγελίες που έστειλε ο Πάνος για τον Γιάννη...
Ελπίζω να μην αποπειραθούνε να τραγουδήσουνε στα Ψαροπλιά το Κύκνειο άσμα τους, ούτε να πούνε το "η δικιά μου η μάνα πέθανε, κανενός να μην μείνει"!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...