Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Καμμένοι από τους Nazi, Κομμένοι από τον Καλλικράτη!!!

Για την μαρτυρική κοινότητα Κομμένο της Άρτας, σας έχω μιλήσει και στο παρελθόν...
Το Κομμένο βρίσκεται στα νότια του Νομού της Άρτας, στις όχθες του Άραχθου, και τα πόδια του βρέχονται στην αρμύρα του Αμβρακικού.



Οι Γερμανοί το διάλεξαν τις 16 Αυγούστου 1943 για να πειραματιστούνε σε μεθόδους σφαγής, θηριωδίας, ολοκαυτώματος. Κατέπεσαν σαν τους λύκους σε ένα γλέντι γάμου κι άφησαν πίσω τους 317 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 119 γυναίκες και 97 νήπια και παιδιά κάτω των 15 χρόνων.Έμειναν λιγοστοί επιζώντες που κατόρθωσαν μέσα στον ορυμαγδό, να διαβούνε τον Άραχθο, για να κουβαλάνε μέχρι σήμερα τις μνήμες του ολοκαυτώματος...
Οι σύγχρονοι κάτοικοι δέχονται τώρα μια διαφορετική επίθεση, καθώς τα μαγειρέματα των Ελλήνων πολιτικών, τους οδηγούνε, μέσω Καλλικράτη, στον δήμο-έκτρωμα Ν. Σκουφά, που και γιαυτόν σας έχω
μιλήσει παλιότερα...
Οι κάτοικοι και το Κοινοτικό Συμβούλιο εξάντλησαν όλα τα περιθώρια διαμαρτυρίας, υπέγραψαν ψηφίσματα, κατέβηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούνε, έκαναν κινητοποιήσεις και αποτέλεσμα μηδέν.

Τώρα, όπως διαβάζω στο
site της Κοινότητας καθώς έφτασαν στο απροχώρητο, προχωράνε σε αποχή από τις εκλογές του Νοεμβρίου και διοργανώνουνε δημοψήφισμα γιαυτό τον λόγο.
Το δημοψήφισμα ξεκίνησε την Κυριακή 11 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Ιουλίου. Εαν συμφωνήσουνε τα 2/3 του εκλογικού σώματος, τότε θα απέχουν από τις εκλογές!!!

Σας διαβάζω:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άτυπο δημοψήφισμα διεξάγεται από την Κυριακή 11 Ιουλίου στο Κομμένο, σύμφωνα με απόφαση της έκτακτης δημόσιας συνεδρίασης που πραγματοποίησε το Κοινοτικό Συμβούλιο, την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία του χωριού.
Μετά τις άκαρπες προσπάθειες της Μαρτυρικής Κοινότητας για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσής της στο Δήμο Ν. Σκουφά, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», πολλοί κάτοικοι εξέφρασαν τη διάθεση να συνεχιστεί η διαμαρτυρία.
Έτσι το Κ.Σ. στην ειδική δημόσια συνεδρίαση που πραγματοποίησε, αποφάσισε:

Α] Η συνέχεια της διαμαρτυρίας να γίνει με αποχή από την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου, για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν σε αυτό τα 2/3, τουλάχιστον, του εκλογικού σώματος της Κοινότητας.

Β] Τη διοργάνωση άτυπου δημοψηφίσματος με τη μορφή συλλογής υπογραφών από όλους όσους συμφωνούν στην αποχή ως μορφή αντίδρασης.

Γ] Για τη συλλογή των υπογραφών υπεύθυνο είναι το Κ.Σ., μέλη του οποίου, καθημερινά το πρωί 11:00 με 14:00 και το απόγευμα 19:00 με 22:00, θα βρίσκονται στην αίθουσα του Κ.Ε.Π. για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Δ] Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 Ιουλίου.


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΚΟΜΜΕΝΟΥ

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

*Απέχουμε από την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία μας για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Μαρτυρική μας Κοινότητα και να την ενσωματώσει σε έναν ευρύτερο Δήμο, εξαφανίζοντας ακόμα και το όνομά μας από τον αυτοδιοικητικό χάρτη.

*Απέχουμε γιατί αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με αγνόηση του μεγάλου φόρου αίματος που πλήρωσε το χωριό μας στον αγώνα της πατρίδας για την κατάκτηση της λευτεριάς και την αποτίναξη της απολυταρχικής ιδεολογίας του ναζισμού. Είναι μια πράξη που υποβαθμίζει τη βαριά ιστορική κληρονομιά μας και προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια.

*Απέχουμε γιατί διαφωνούμε με τον τρόπο εκπροσώπησης της Κοινότητάς μας στο νέο Δήμο έτσι όπως προβλέπεται στο νόμο «Καλλικράτης» - καθώς ο τρόπος αυτός δε διασφαλίζει ότι θα τοποθετηθεί σωστά στις προτεραιότητες του Δήμου και η πολλή σοβαρή υπόθεση του Κομμένου.

Με την αποχή μας δε θέλουμε να εκφράσουμε σε καμία περίπτωση την αντίρρησή μας ή κάποιο φόβο στο να ξεφύγει η ιστορική μας ιδιαιτερότητα από τα στενά όρια του χωριού μας.

Άλλωστε ποτέ δεν πιστέψαμε σε κάτι τέτοιο, ούτε και το διεκδικήσαμε. Και οι μέχρι σήμερα ενέργειές μας δεν είχαν ποτέ τέτοιο χαρακτήρα. Ίσα-ίσα που πάντα επιδιώκαμε τη διεύρυνση αυτής της υπόθεσης και στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε το χωριό μας σε ένα ανοιχτό πολιτιστικό χωριό για να μπορεί να ακτινοβολεί τα διαχρονικά μηνύματα που πηγάζουν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ολοκαυτώματός μας.

1 σχόλιο:

  1. Γκρίζες ζώνες διατρέχουν και την άλλη πολυδιαφημισμένη επένδυση, του Κατάρ στο «ενεργειακό κέντρο» του Αστακού.
    Η επένδυση υποτίθεται ότι θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας και περιλαμβάνει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου, σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, θερμοκήπιο άλγης για βιοκαύσιμα και σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων. Το όφελος για το δημόσιο είναι ταμειακά μηδενικό, ενώ για τη δημόσια γη, τη Βιομηχανική Περιοχή που μεταβιβάζεται στην κοινοπραξία, μόνον οι τράπεζες θα εισπράξουν 200 εκατ. ευρώ έναντι δανείων του προηγούμενου επενδυτή που «έκαψε» το έργο. Για την επένδυση χορηγήθηκαν με διαδικασίες εξπρές άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, κατά παρέκκλιση υπουργικής απόφασης για τις χρήσεις γης. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η κοινοπραξία του Αστακού (στην οποία, πλην του Κατάρ συμμετέχουν λιβανέζικη αλλά και γερμανική εταιρία) απέκρυψε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα καίει όχι υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LPG), η αποθήκευση του οποίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και έχει προκαλέσει πολύνεκρα ατυχήματα στο Μεξικό και στην Ιταλία. Το Κατάρ, φυσικά, ως μεγάλος παραγωγός του «επικίνδυνου» καυσίμου έχει κάθε λόγο να διοχετεύσει το προϊόν του και να πυκνώσει τις «βάσεις» του στην Ευρώπη. Λέγεται δε, ότι από το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα των 3,5 δισ. η μονάδα παραγωγής ρεύματος από πετρελαϊκό αέριο (με προορισμό κατά 70% την Ιταλία) είναι ίσως και το μόνο που το ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα τμήματα απλώς… διακοσμούν την επένδυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...