Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Θυμάμαι την εμπλοκή του ΓΑΠ και σ' άλλο δημοψήφισμα...

Ο Παπανδρέου θα επιμείνει να πούμε το "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα, βάζοντας το απλοϊκό δίλλημα "ΝΑΙ ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" και τζογάροντας ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ποντάρει στην "καταστροφή".
Τέλος πάντων, πολλά θα γίνουν μέχρι εκείνη την ώρα, ζούμε εποχές με πολύ πυκνό πολιτικό χρόνο, αλλά έχω κάτι στο μυαλό μου, που μου έχει κολλήσει και δεν λέει να μου φύγει με τίποτε:
Ήταν το 2003, όταν ο ΓΑΠ, σαν Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη (κι ενώ είχε ήδη πάρει το δαχτυλίδι το καλοκαίρι του '03), "έπαιξε τα ρέστα του" πιέζοντας την Κυπριακή κυβέρνηση να πει "ΝΑΙ" στο "Σχέδιο Ανάν".
Εκείνη την εποχή μόνο οι Αμερικανοί, οι Τούρκοι κι ο Παπανδρέου ήθελαν να περάσει στο σχέδιο Ανάν. Οι πιέσεις του ΓΑΠ ήταν αφόρητες και πολυεπίπεδες και κατά την αγαπημένη του διλληματική εκβιαστική τακτική, άφηνε να εννοηθεί ότι τυχόν "ΟΧΙ" θα οδηγούσε σε εθνικές περιπέτειες.
Ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, με δάκρυα στα μάτια δήλωσε ζητώντας από τους Κύπριους να καταψηφίσουν το σχέδιο: «Παρέλαβα κράτος δεν θα παραδώσω περιοχή».
Τελικά στις 24 απριλίου 2004 έγινε το δημοψήφισμα και το 76% των Ελληνοκυπρίων είπε «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν
Πάντως, ο ΓΑΠ έπεισε τους Τουρκοκύπριους, τους έποικους και την Κατοχική Κυβέρνηση: Στα κατεχόμενα το «ΝΑΙ» έφτασε στο 65%!!!
Για να δούμε όμως, σε τι "εθνικές περιπέτειες" μπήκε η Κύπρος; 
7μιση χρόνια αργότερα, είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε., ισχυρή οικονομικά και μεγάλος ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο...
Εμείς, πού ακριβώς βρισκόμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...