Στον επίσημο κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού είναι και η Άρτα, η οποία θα συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσέληνου με μία μουσική εκδήλωση από το «Τρίο ανατολικής μουσικής» που στελεχώνεται από τους Μάρκο Σκούλιο (νέυ, ούτι), Γιώργο Ψάλτη (βιολί) και Νίκο Ανδρίκο (πολίτικο λαούτο, σάζι, φωνή).
Εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αρταίων με την συνεργασία της 18ης ΕΒΑ και της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, στις 13 Αυγούστου 2011, στο Κάστρο.
Στη συναυλία θα αποδοθούν έργα λόγιων συνθετών της Πόλης, καθώς και λαϊκά κομμάτια από την ύπαιθρο και τον αστικό χώρο της ευρύτερης περιοχής των μικρασιατικών παραλίων και της Λέσβου.
Μία μουσική περιπλάνηση με μια διάθεση ρομαντισμού, νοσταλγίας και ιστορικής μνήμης, υπό τη λάμψη της Πανσέληνου και στη μαγεία της ατμόσφαιρας που αναδύει ο ζωντανός αυτός αρχαιολογικός χώρος.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών
νικοσ ανδρικοσ
Ο Νίκος Ανδρίκος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1982, όπου στην ηλικία των 7 ετών άρχισε να διδάσκεται εκκλησιαστική μουσική από τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Μανιάτη. Την περίοδο 2000-2004 συμμετείχε στο επιστημονικό πρόγραμμα του Μανόλη Χατζηγιακουμή «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», ενώ κατά την περίοδο 2004-2007 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ψάλλοντας επίσημα στον α΄ Πατριαρχικό χορό διπλά στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ. Χ. Ε. Λεωνίδα Αστέρη.
Από το 2002 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τουρκική δημοτική μουσική, μελετώντας σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη, μαθήτευσε σάζι, μεθόδους καταγραφής και φωνητικό ρεπερτόριο, δίπλα στους δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας, Mehmet Erenler, Yücel Paşmakçı και Şahin Gültekin. Παράλληλα, παρακολούθησε ως εξωτερικός ερευνητής μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κερατίου (Haliç Üniversitesi), με γνωστικό αντικείμενο την μελέτη των λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της Τουρκικής επικράτειας.
Έχει εκπονήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή με θέμα : «Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον ευρύτερο 19ο αιώνα» (υπό έκδοση). Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει ανθρωπολογική έρευνα, ειδικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, μέσω της καταγραφής Μικρασιατών προσφύγων μουσικών και της συλλογής σπάνιου αρχειακού υλικού (χειρόγραφες μουσικές συλλογές, ιστορικές ηχογραφήσεις κ. α). Από τον Σεπτέμβριο του 2009 βρίσκεται στην Άρτα, διδάσκοντας ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ. Ε. Ι Ηπείρου.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε μουσικολογικά και ιστορικά συνέδρια. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την μουσική παραγωγή κατά την υστεροθωμανική περίοδο, με τον προφορικό-ιδιωματικό χαρακτήρα της εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και με την μουσική θεωρία των τροπικών συστημάτων –λόγιων και λαϊκών- της Ανατολής.
Γιώργος Ψάλτης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική εκδηλώθηκε νωρίς, όταν σε ηλικία 13 ετών άρχισε να δραστηριοποιείται ως χορευτής με διάφορους συλλόγους και τρία χρόνια αργότερα όταν ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του παραδοσιακό βιολί. Σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής στο τμήμα Hλεκτρολόγων μηχανικών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και έκτοτε αφοσιώθηκε στο βιολί και την μελέτη παραδοσιακού ρεπερτορίου από την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες. Παρότι αυτοδίδακτος διακρίνεται για τις γνώσεις του σε θέματα τροπικότητας, ρυθμολογίας και ιδιαίτερου ύφους σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ιδιωμάτων.
Έχει συμπράξει με σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής (Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Βαγγέλη Δασκαλούδη, Καρυοφύλλη Δοιτσίδη, Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, Γρηγόρη Καψάλη, Παναγιώτη Λάλεζα, Αρετή Κετιμέ, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Νίκο Φιλιππίδη, Ξανθίππη Καραθανάση, Σταύρο Μπόνια, Βασίλη Σερμπέζη, Χρήστο Ζώτο, Σόλωνα Λέκκα, Πελαγία Κυριακού, Νίτσα Τσίτρα, Θανάσης Σέρκος, Kudsi Erguner, Yurdal Tokcan, Derya Turkan, Selim Sesler κ.α.) σε πολυάριθμες συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί σε πολλές ανεξάρτητες παραγωγές με πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία, Δήμους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, (όπως με τον Χρόνη Αηδονίδη σε τραγούδια της Θράκης, με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Εν Χορδαίς», με τον Δαυίδ Σαλτιέλ σε ισπανοεβραίϊκα τραγούδια κ.α.). Στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Sevdalim aman», συνεργάζεται με την Dilek Koc και την Γλυκερία όπου εκτός από την συμμετοχή του σαν μουσικός, ανέλαβε την ενορχήστρωση, την καλλιτεχνική επιμέλεια καθώς και την συνολική επιμέλεια της παραγωγής.
Έχει διδάξει παραδοσιακό βιολί στο Εργαστήρι Λαϊκής μουσικής στην Καβάλα, στο Μουσικό Σύλλογο «Ρωμανός Μελωδός», στο Ωδείο «Γαλαξίας» και στη σχολή παραδοσιακής μουσικής «Εν Χορδαίς» (όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα). Από το 2009 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΛΙΟΣ
Ο Μάρκος Σκούλιος, τόσο σαν εθνομουσικολόγος όσο και σαν μουσικός, μελετά τις ανατολικές παραδόσεις επικεντρώνοντας στην μελωδική πολυτροπικότητα (Οθωμανοτουρκικά και Αραβικά Μακάμ, Ινδικές Ράγκα, Περσικά Νταστγκιά και Βυζαντινή Οκταηχία). Μαθήτευσε δίπλα σε δασκάλους όπως οι Cinuçen Tanrıkorur, Ömer Erdoğdular, Ümit Gürelman, Murat Tokaç, Caner Şahin, Darius Tala’i, Rahim Khoshnawwaz, Bachalal Mishra, Santosh Mishra, Παναγιώτης Νεοχωρίτης και Λευτέρης Μητρόπουλος. Ως μουσικός έχει συμμετάσχει από το 1994 σε πολλές συναυλίες και δισκογραφικές παραγωγές, και ως δάσκαλος έχει διδάξει μαθήματα θεωρίας αλλά και μουσικής δεξιότητας στα όργανα νέι και ούτι, στο Μουσικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης καθώς και σε πολλά ωδεία και μουσικές σχολές (Εν Χορδαίς, Δημ.Ωδείο Ν.Ιωνίας κα.). Κατά την περίοδο 2002-5 ανέλαβε συντονιστής της διεθνούς ομάδας εργασίας για την θεωρία της μουσικής της Μεσογείου, στα πλαίσια του έργου «MediMuses» που υλοποιήθηκε από τον οργανισμό «Εν Χορδαίς». Τον Ιούλιο του 2006 προσκλήθηκε στην διεθνή συνάντηση παικτών του νέι στα πλαίσια του Jerash Fectival της Ιορδανίας. Από το φθινόπωρο του 2003 ζει στην Άρτα και διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Παράλληλα δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες και πραγματοποιεί διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω σε θέματα που αφορούν τις μεγάλες ανατολικές παραδόσεις και την σχέση τους με ελληνικά μουσικά ιδιώματα (στα Πανεπιστήμια Aix en Provence-Γαλλία και Yildiz-Τουρκία, στις ετήσιες συναντήσεις Μουσικών σχολών της Μεσογείου στην Δαμασκό και την Γένοβα κα.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...