Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πάρτε ένα pourboire και ξεζουμιστείτε!!!


Μου το έστειλε μια Μαύρη Γάτα, τι μου το έστειλε δηλαδή; Με ξεκούφανε θα 'πρεπε να πω, μιας και μου το φώναξε μέσα από το Ηχείο...
Καλά είναι τα καθρεφτάκια και οι χάντρες στους ιθαγενείς, αλλά ακόμη καλύτερος ο χρυσός και τα διαμάντια, που περιμένουν οι κουρσευτές της ζωής μας να πάρουν σαν αντάλλαγμα
...

Σε άλλες χώρες, όπου τα κράτη προωθούνε την έρευνα, δίνονται οι ευκαιρίες και τα κίνητρα στους ερευνητές να μεγαλουργήσουν.
Στην Ελλάδα, όπου το κράτος βλέπει τον πολίτη σαν φρούτο για ξεζούμισμα, αναλαμβάνουν οι μεγαλοϊδιώτες (ΣΕΒ, Τράπεζες) κομμάτι του κοινωνικού έργου, όπως είναι η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, για την ωφέλεια του συνόλου...

Και δίνουν και στους ερευνητές κι ένα "πουρμπουάρ" για να βγάλουν την δουλειά!!!

Έτσι όπως το πάνε το πράγμα, σε λίγο καιρό θα γίνονται διαγωνισμοί αλά "Ελλάδα έχεις ταλέντο", όχι μόνο για τραγούδι και χορό, αλλά και για χίλια-δυό άλλα πράγματα. Έτσι θα προχωρήσουμε σαν χώρα, σα να το βλέπω!!!

Διαβάστε τι λέει η Μαύρη Γάτα:



Στα ραδιόφωνα και στο διαδίκτυο, βλέπουμε και ακούμε για τον διαγωνισμό "Ελλάδα καινοτομείς" που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η τράπεζα Eurobank. Ας δούμε ορισμένα πράγματα από την σχετική προκήρυξη.
Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ενθάρρυνση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας καθώς και της εξωστρέφειας ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της.
Επί πλέον στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τους ερευνητές και τους φορείς καινοτομίας.
Ο διαγωνισμός θα αναδείξει χωριστά:
α. Τα προϊόντα εφαρμοσμένης έρευνας: Αφορούν σε ερευνητικό αποτέλεσμα ώριμο για εμπορική αξιοποίηση σε οποιονδήποτε τεχνολογικό ή εμπορικό κλάδο. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα υποψηφιότητες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, της βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας.
β. Τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες καινοτομίας: Αφορούν προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν ουσιαστικά στοιχεία καινοτομίας, ανεξάρτητα αν ο υποψήφιος τα έχει ήδη εφαρμόσει στην αγορά, και τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, της βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας.

Όλοι μας θέλουμε να υπάρχει έρευνα στην Ελλάδα. Το θέμα όμως είναι ποιους θα εξυπηρετεί και πως θα αξιοποιούνται τα αποτελέσματά της. Η έρευνα πρώτα απ' όλα γίνεται για να βελτιωθεί η καθημερινή μας ζωή. Γι' αυτό θα πρέπει τα αποτελέσματά της να παρέχονται ελεύθερα και δίχως περιορισμούς στην κοινωνία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι έρευνες να χρηματοδοτούνται από το κράτος, δηλαδή ουσιαστικά απ' όλους εμάς και από κανέναν άλλον. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό των ερευνών που γίνονται στα ερευνητικά κέντρα προς όφελος της κοινωνίας και αυτών που γίνονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Μία βασική παράμετρος της έρευνας είναι η βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη, η οποία αναφέρεται -όπως φαίνεται παραπάνω- και στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Εξ' ορισμού η βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπ' όψην την προστασία του περιβάλλοντος. Νομίζω ότι ο ΣΕΒ ειδικά δεν δικαιούται να μιλάει για βιώσιμη ανάπτυξη, αφού η πλειοψηφία των βιομηχάνων στην χώρα μας -και όχι μόνο- έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην χρόνια κακοποίηση του περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε ανάμεσα στα άλλα τις περιπτώσεις του Ασωπού,την περίπτωση των διυλιστηρίων της Ελευσίνας ή και την παλιότερη υπόθεση με το εργοστάσιο χημικών ΔΙΑΝΑ στην Θεσσαλονίκη.

Ας πάμε όμως, σε ένα άλλο κομμάτι του διαγωνισμού, που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν την παραχώρηση προς το ΣΕΒ και την Eurobank EFG, μη αποκλειστικής άδειας χρήσης και προβολής του αντικειμένου της υποψηφιότητας, με διάρκεια πέντε (5) ετών, στα πλαίσια και για τους σκοπούς του διαγωνισμού.
Αναφορικά με τις έως είκοσι (20) προκριθείσες υποψηφιότητες κατά το στάδιο της γραπτής αξιολόγησης, η άδεια αφορά και στα εξής :[...]
3. Στη δυνατότητα χρήσης του αντικειμένου της υποψηφιότητας και τυχόν παραγόμενου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, σχετικού υλικού, ως υλικού αρχείου σε εσωτερικές προβολές του ΣΕΒ και της Eurobank EFG, όπως ενδεικτικά σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και παρεμφερείς δραστηριότητες.


Δηλαδή όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ουσιαστικά παραχωρούν στον ΣΕΒ και στην τράπεζα Eurobank την δυνατότητα να χρησιμοποιούν για 5 χρόνια τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τις ιδέες τους. Τα έπαθλα του διαγωνισμού είναι 15.000 Ευρώ για τον πρώτο και 8.000 Ευρώ για τον δεύτερο. Δηλαδή με ένα ευτελές για τις επιχειρήσεις ποσό, προσπαθούν οι διοργανωτές να έχουν πολλαπλάσια κέρδη σε κάθε τομέα που δραστηριοποιούνται.
Επίσης ας σκεφτούμε, ότι κανείς επιχειρηματίας δεν επενδύει κάπου λεφτά, έστω και το πιο μικρό ποσό, χωρίς να έχει στο μυαλό του τι θα κερδίσει από αυτό! Όμως τα κέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών, πηγάζουν αποκλειστικά από εμάς. Με άλλα λόγια, σκοπεύουν ο ΣΕΒ και η Eurobank να χρησιμοποιήσουν αποτελέσματα ερευνών, που όπως είπαμε παραπάνω θα έπρεπε να διατίθενται χωρίς αντάλλαγμα στην κοινωνία, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Γι' αυτό το λόγο όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό, καλό είναι να το σκεφτούν άλλη μια φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...