Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Το χαστούκι της Ηπείρου...


Τοπικές έριδες και εσωκομματικοί εμφύλιοι μεταξύ στελεχών και τοπικών παραγόντων σπαράσσουν τη ΝΔ σε πολλές περιοχές της περιφέρειας , κόστισαν στην Νέα Δημοκρατία και αυτό καταγράφτηκε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Ο αλληλοσπαραγμός, πολλές φορές, συντηρείται και από τους βουλευτές και πολιτευτές των εκλογικών περιφερειών, καθώς επιθυμούν να βρεθούν από καλύτερες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αυτή είναι και η κύρια αιτία της κατάρρευσης της Ν.Δ. στην Ήπειρο, παρά το γεγονός πως στο Κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν τέσσερις Υφυπουργοί από την περιοχή. Ας θυμηθούμε τι έχει συμβεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο στην Ήπειρο το τελευταίο διάστημα:

Θεσπρωτία

Το ΠΑΣΟΚ, κατέκτησε την πρώτη θέση στην Θεσπρωτία. Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει σε όλους τους Δήμους και της Κοινότητες της Θεσπρωτίας, στην οποία η ΝΔ ταράσσεται από τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος προέδρου της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας της ΝΔ Θ. Δήμα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή, διατυπώνοντας σοβαρές κατηγορίες κατά του «γαλάζιου» νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα. Τον κατηγορεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ασκεί τα καθήκοντά του εκτός των ορίων της χρηστής διοίκησης, καταργώντας κάθε έννοια νομιμότητας. Αναφέρει μάλιστα ότι εν όψει των ευρωεκλογών δεν μπορεί ο ίδιος να συνυπάρξει στα όργανα με ανθρώπους που δεν υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και γι αυτό παραιτείται. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του περασμένου χρόνου, ο Θ. Δήμας αποχώρησε από τη νομαρχία και κατέθεσε στις 20-2-2008 μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Αθηνών, που στρεφόταν κατά του νομάρχη, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να αποκαλύπτει το περιεχόμενό της. Αν και έχουν περάσει έκτοτε 15 μήνες, η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει. Και ενώ οι καταγγελίες αυτές έχουν προκαλέσει ταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ, στη Θεσπρωτία ο νομάρχης Β. Γιόγιακας απάντησε με έντονο τρόπο, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πλέον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Θ. Δήμα ως ανεύθυνο συκοφάντη, με τον οποίο, όπως ανέφερε, θα ασχοληθεί η τακτική ποινική και αστική δικαιοσύνη.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δούλεψαν σκληρά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό! Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Θεσπρωτία δεν ήταν οριακή αλλά με μια μεγάλη διαφορά! Τόσο ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Σπύρος Πανταζής, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη, δεν αρκέστηκαν στην «νίκη με τον αυτόματο πιλότο»…

Γιάννενα

Το ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εκλογές κατάφερε να κερδίσει το Νομό Ιωαννίνων με διαφορά 1,46%! Στα Γιάννενα η κόντρα μεταξύ του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Πανοζάχου και του δημάρχου Ιωαννιτών Νίκου Γκόντα κρατάει πολύ καιρό, παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις και παρουσιάζει διαφορετικά επεισόδια, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για πόλεμο χαρακωμάτων. Το σίγουρο είναι ότι ταλανίζει συνεχώς το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο και πολλοί έβλεπαν μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιανουαρίου να φεύγει και ο κ. Πανοζάχος, ώστε να επέλθει κάποια ηρεμία στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Όμως δεν έγινε τελικά κάτι τέτοιο και ο κ. Γκόντας συνεχίζει να απουσιάζει, όσο είναι δυνατόν, από τις πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη. Το ιστορικό αυτής της διαμάχης περιλαμβάνει ακόμη και μήνυση το περασμένο φθινόπωρο του δημάρχου κατά του περιφερειάρχη για ψευδορκία και παράβαση καθήκοντος κλπ. Το χθεσινό αποτέλεσμα, θα πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πρακτικές Γκόντα -εξυπηρετήσεις υμετέρων, παράνομες προσλήψεις- έχουν εκμαυλίσει συνειδήσεις. Ο Νίκος Γκόντας, είναι το κλασικό παράδειγμα πολιτικού της δεξιάς της δεκαετίας του 50 και του 60! Θυμίζει δε τον θρυλικό Μαυρογιαλούρο και έτσι θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Το χθεσινό αποτέλεσμα, είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους όσους προσπαθούν με διάφορους τρόπους να δυναμιτίσουν την προσπάθεια συνένωσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Άρτα

Στην Άρτα η ΝΔ διεκδικεί μια ντροπιαστική πρωτιά στα πολιτικά χρονικά. Ο γραμματέας της ΝΟΔΕ μέχρι τον Απρίλιο του 2007 -δηλαδή το δεύτερο στην ιεραρχία στέλεχος της ΝΔ επί χρόνια στον νομό- καταδικάσθηκε πριν από λίγο καιρό σε κάθειρξη 11 χρόνων, ως ο εγκέφαλος κυκλώματος μαστροπείας που εξέδιδε φοιτήτριες και ήδη εκτίει την ποινή του στις φυλακές, χωρίς να μπορεί μάλιστα να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, αφού του επιβλήθηκε και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Το Εφετείο στα Γιάννενα του επέβαλε ποινή οκτώ χρόνων για το αδίκημα της μαστροπείας και άλλα τόσα για σωματεμπορία, για να προκύψουν τελικά μετά τη συγχώνευση τα 11 χρόνια της κάθειρξης. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στη δίκη ότι όλα ήταν κακόβουλες κατηγορίες, όμως τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο δεν άφησαν περιθώρια για τον πρώην γραμματέα της ΝΟΔΕ και παράγοντα της τοπικής ομάδας χάντμπολ. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του κυκλώματος αφού προηγουμένως ένας αστυνομικός προσέγγισε μια φοιτήτρια του ΤΕΙ η οποία εκδιδόταν, για να οδηγηθεί στη συνέχει η αστυνομία στον ίδιο τον Θεόδωρο Μάλλιο, ενώ τα καρνέ των φοιτητριών ήταν πλούσια με ονόματα επωνύμων της περιοχής. Και στην Άρτα όμως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν αρκέστηκαν στο κλίμα της… «ροζ» σκανδαλολογίας. Τόσο ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Γιώργος Λάμπρος, όσο και αυτός της Νομαρχιακής κ. Δημήτρης Τάτσης έκαναν τα αδύνατα- δυνατά και το ΠΑΣΟΚ στην Άρτα αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του.

Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα, η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετώπισε κανένα εσωκομματικό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και μείωσε κατά 11 ολόκληρες μονάδες την διαφορά από τις ευρωεκλογές του 2004 και 6 μονάδες από τις εκλογές του 2007! Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ο Νομάρχης κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος και Βασίλης Ιωάννου, όργωσαν κυριολεκτικά τον Νομό και έκαναν αγώνα πόρτα-πόρτα. Τέλος, το εγχείρημα της συνεργασίας με την αριστερά στο Δήμο Πρέβεζας, απέδωσε καρπούς, μιας και ο δήμος έγινε «πράσινος».

Πηγή: Εφημεριδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...