Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Άντε και σ' ανώτερα!!!


ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ για ξένες επενδύσεις από έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Εννέα θέσεις χαμηλότερα στην κατάταξη των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών βρέθηκε φέτος η χώρα μας σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η έρευνα διενεργείται μεταξύ 183 χωρών και η Ελλάδα διολίσθησε κατά 9 θέσεις, στην 109η από την 100η πέρυσι ευρισκόμενη πίσω από χώρες όπως η Ρουάντα, η Γκάνα και η Κένυα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες είδε το φώς της δημοσιότητας ΚΑΙ η έκθεση του World Economic Forum, στην οποία περιγράφεται επίσης με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε διάφορα επίπεδα όπως αυτά της ανταγωνιστικότητας και της διαφθοράς.
Με βάση τα συμπεράσματα της νέας έρευνας, η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα και οι συνθήκες επιχειρηματικότητας περιγράφονται, προς τους ξένους επενδυτές, ως ανάλογες με την κατάσταση αφρικανικής χώρας. Η Ελλάδα δεν έχασε μόνο 9 θέσεις στην σχετική λίστα αλλά έχει μπροστά της πολλές από τις χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» όπως την Ρουάντα που βρίσκεται 67η θέση την Ζάμπια (90η) την Γκάνα (92η) την Κένυα ( 95η) την Νέα Γουϊνέα (102η) την (Αιθιοπία107η) και την Αίγυπτο (106η). Και ενώ οι αφρικανικές χώρες εμφανίζονται να έχουν κερδίσει από 6 μέχρι και 24 θέσεις φέτος η χώρα μας καταγράφει την απώλεια εννέα θέσεων. Στην «γειτονιά» της Ελλάδας είναι η Ουγκάντα η οποία κατατάσσεται στην 112η θέση.
Όπως ήταν αναμενόμενο την Ελλάδα ξεπερνούν στο σύνολο τους οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης αλλά και πολλές από τις γειτονικές μας αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για παράδειγμα μεταξύ των 183 χώρων που εξετάζονται. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 44η, η Ουγγαρία στην 47η θέση, η Τουρκία στην 74η και η Αλβανία στην 82 θέση.

Που οφείλεται η υποβάθμιση της χώρας μας; Στη δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας, στο ασταθές φορολογικό περιβάλλον, στην ευελιξία στην αγορά εργασίας,κ.ά. Όσον αφορά τα προβλήματα έναρξης, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 15 «κινήσεις» για να αρχίσει η λειτουργία μίας εταιρείας έναντι 6 κατά μέσο όρο στα κράτη του ΟΟΣΑ και η διαδικασία κατά μέσο όρο διαρκεί 19 ημέρες (έναντι 13 στον ΟΟΣΑ). Στην πράξη βέβαια, ο χρόνος είναι περισσότερος.
Το κόστος που πληρώνει ο υποψήφιος επιχειρηματίας για όλες αυτές τις συναλλαγές υπολογίζεται στο 21,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έναντι του 5,1% κατά μέσο όρο.
πηγή: Capital

Σαν είδηση δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, μιλάει από μόνη της. Μέσα στην κρίση, έρχονται διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί μας κοιτάνε κατάματα και μας φτύνουνε, όχι για να μη μας ματιάσουνε, αλλά γιατί δεν αντέχουν την ξεφτίλα μας, που έχουμε κιόλας το θράσος κάθε τόσο να την στολίζουμε με γιρλάντες, όπως μεταρρύθμιση του Κράτους, διαρθρωτική αλλαγή κι άλλα τέτοια ωραία και γυαλιστερά για να τσιμπάνε οι ιθαγενείς...
Πάντως υπάρχει και κάτι καλό στην όλη υπόθεση. Ποιό;
Μα φυσικά το ότι επιτέλους, αποκτήσαμε ένα σκοπό ως έθνος: Να φτάσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε την Ρουάντα, τα Σκόπια, την Αλβανία στην εκτίμηση των ξένων επενδυτών!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...